Lisne vaši-uporne napasti | Organska bašta

Lisne vaši-uporne napasti

Lisne vaši su česti nametnici na povrću, a takođe na voću i ružama. Razlikuju se  po boji i mogu biti zelene, crne, svetloljubičaste ili bele kao i po načinu na koji oštećuju lišće.  Od povrća najčešće napadaju lobodnjače, kupusnjače, salatu, pasulj, krompir, grašak i šargarepu.

lisna vas zelena

Najopasnije su zelene vaši, a najčešće žive na voću (breskvama) gde takođe prave veliku štetu. Krilate vaši sleću na biljke u bašti, a vetar ih može odneti na velike udaljenosti. Vaši luče mednu rosu koja privlači mrave, a napadnuti listovi se kovrdžaju. Vaši se mogu naći na poleđini listova iz kojih sisaju biljne sokove. Najčešće prvo primetimo mrave na biljkama, a to je  znak  i njihovog prisustva.

Saznajte više o organskom gajenju povrća i voća

NOVO Obuka preko interneta

Preventivno sađenje biljaka kao što su lavanda i čubar u blizini napadnutog povrća će ih odbiti. Lavandu je dobro saditi oko ruža, a čubricu oko pasulja. Biljke dragoljub, bob, raštan i blitva su posebno primamljiva lisnim vašima. Parazitska osa, predatorska stenica i bubamare su veliki uništivači ovih štetočina.

Koristiti Macerat od koprive, čaj od maslačka, fermentisani ekstrakt belog luka…

lavanda cvet

O načinu primene ovog srestva saznajte više iz  knjige  Organska bašta.

Preventivne mera zaštite su izuzetno važne.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA koja se sprovodi od 1996. godine. U svet izdavastva ulazi 1996. godine sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Pisac je velikog broja priručnika koji popularizuju organsku proizvodnju (Organska bašta, Gajenje povrća od A do Š, Ređe gajene vrste povrća, Kompost-srce organske bašte, Začinske i lekovite biljke u organskoj bašti, Bašta za početnike ...). Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima.  More Posts

UA-96174983-1