Organizacija okućnice – dvorišta

Saznajte više o Školi organskog baštovanstva

Pravougaoni plac u ravnici

Ovo je najčešći oblik placa kod nas jer su se veće površine parcelisale za prodaju. Uglavnom se uži deo placa nalazi uz neku saobraćajnicu ili lokalni put. Ovakvi placevi se mogu lepo urediti, samo treba voditi računa o njihovoj širini, veličini objekata na njima i položaju komšijskih kuća. Ponekad može da bude tesno i da svi jedni drugima „stoje na glavi“.

.2014-1026-Peony1

Uređenje okućnice počinje još prilikom pravljenja plana izgradnje kuće jer njena pozicija, kao najvećeg i najznačajnijeg elementa, mora da bude takva da ostavlja dovoljno prostora za organizaciju i drugih celina koje su od značaja za porodicu. Ukoliko se, što je najčešći slučaj, raspolaže sa pravougaonim placem, lako je rasporediti neophodne elemente i celine i napraviti dobru organizaciju.

Na planiranje prevashodno utiču položaj i nagib placa, njegova osunčanost ali i sastav članova porodice, njihov način života, potrebe odraslih članova i potrebe mališana kao i njihov lični afinitet kada je uređenje u pitanju. Dok jedni uživaju u bašti prepunoj cveća, drugi preferiraju travnjak i poneko drvce. Nezasađen plac je kao slikarsko platno koje čeka svog umetnika da mu da smisao i boje i da ga oživi.

plantings-6-9-04-mc-peonies-960x360

Najpre, ukoliko se želi mali ukrasni vrt ispred kuće, odvaja se prostor za  predbašta. U tom delu se najčešće nalazi i prilazni put do ulaza u garažu. Povezanost kuće sa dvorištem može se ostvariti postavljanjem zadnjih vrata kroz koja se izlazi u vrt ili na terasu. Često se zadnja vrata nalaze u kuhinji ili eventualno trpezariji i to je važno zbog stalne komunikacije između prostorije gde se priprema hrana i povrtnjaka.  Izlaz iz kuhinje je važan i zbog iznošenja kućnog otpada koji treba da se odnese do mesta za pravljenje komposta.

0367_carmen-terrace-5-11

Kućni ukrasni vrt predstavlja oazu u kojoj će članovi porodice naći mir i služiće im za odmor i rekreaciju. Ovaj deo može, ali i ne mora da bude povezan sa povrtnjakom, zavisi od lične odluke i afiniteta ukućana. Voditi računa prilikom njegovog planiranja da se najosunčaniji deo ostavi za travnjak sa cvetnim vrstama, ali da treba planirati i delove koji si zasenjeni jer mnoge biljke vole „hladovinu“.

Ukrasnim delom može dominirati travnjak uokviren i oivičen lejama sa ukrasnim drvenastim vrstama, drvećem, šibljem kao i višegodišnjim i jednogodišnjim cvetnicama i ukrasnim travama. Sa biljkama ukomponovati i staze koje takođe mogu da budu ukras celog prostora.

Prolazom kroz ukrasni vrt stiže se do povrtnjaka i voćnjaka. Ukoliko postoje i pomoćne zgrade, voditi računa o njihovom položaju.

vegetable-garden

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1