Zdrave poslastice – Engleska pita bez šećera

TESTO:

4 šolje integralnog brašna

2 prstohvata morske soli

1 šolja ulja od kukuruznih klica

1 šolja griza ili kukuruznog brašna

voda

FIL:

4 jabuke

1/2 kašičice cimeta

1 kašika kuzua

kafena šoljica belog vina

PRIPREMA FILA:

Četiri velike jabuke oprati i oljuštiti. Zatim ih narendati i staviti u već pripremljenu šerpu. U nju staviti jabuke i dinstati ih sa malo vode, uz dodato belo vino i cimet. Vino može biti neko koje se koristi za pripremu špricera. Pred kraj umešati kuzu i kuvati još nekoliko minuta. Filovati kore hladnim filom.

Kada je u pitanju ovaj fil, u njega se mogu dodati i razni drugi dodaci. Na primer, dodavanjem griza postiže se da se masa zgusne. Sem jabuka, u fil mogu da idu suncokretove i susamove semenke, sušeno voće kao i prepečeni i narezani bademi, lešnici i orasi.

Ukolik želimo slađi fil, dodaje se ječmeni slad pre stavljanja kuzua. Voditi računa o tome da se ječmeni slad zagrevanjem razređuje, a samim tim da razređuje i fil. Zbog toga treba staviti i više kuzua.

PRIPREMA TESTA I PITE:

Količinski, ovi sastojci su dovoljni da se dobije kugla sipkavog testa koju možemo da stavimo u modlu za englesku pitu, tj. dovoljno je za dve kore.

Zamesiti sve sastojke po receptu za izradu kora od sipkavog testa, podeliti ga na dva dela i razvaljati ga oklagijom tako da bude kružnog oblika i za 3 cm veće od tepsije u kojoj će se peći. Tako će se dobiti donja kora koja ide u modlu i gornja koja ide preko fila. U zavisnosti od modle, testo pažljivo staviti u pleh, a višak skinuti tako što se oklagijom pređe preko ivice kalupa. Zatim prstima utisnuti testo u svaki žleb. Viljuškom probosti testo na nekoliko mesta. Peći oko 20 minuta, a zatim staviti fil koji može biti neki od napred pomenutih pudinga ili voće pomešano sa agarom. Preko fila staviti drugu koru, izbosti je viljuškom na nekoliko mesta i spojiti testo na ivicama. Peći još 15 minuta ili dok kora ne porumeni. Seći i služiti ohlađeno.

Preuzeto iz knjige: Zdrave slatke poslastice, Snežana Ognjenović

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1