Zdrave poslastice – Engleska pita bez šećera
TESTO:
4 šolje integralnog brašna
2 prstohvata morske soli
1 šolja ulja od kukuruznih klica
1 šolja griza ili kukuruznog brašna
voda
FIL:
4 jabuke
1/2 kašičice cimeta
1 kašika kuzua
kafena šoljica belog vina
PRIPREMA FILA:
Četiri velike jabuke oprati i oljuštiti. Zatim ih narendati i staviti u već pripremljenu šerpu. U nju staviti jabuke i dinstati ih sa malo vode, uz dodato belo vino i cimet. Vino može biti neko koje se koristi za pripremu špricera. Pred kraj umešati kuzu i kuvati još nekoliko minuta. Filovati kore hladnim filom.
Kada je u pitanju ovaj fil, u njega se mogu dodati i razni drugi dodaci. Na primer, dodavanjem griza postiže se da se masa zgusne. Sem jabuka, u fil mogu da idu suncokretove i susamove semenke, sušeno voće kao i prepečeni i narezani bademi, lešnici i orasi.
Ukolik želimo slađi fil, dodaje se ječmeni slad pre stavljanja kuzua. Voditi računa o tome da se ječmeni slad zagrevanjem razređuje, a samim tim da razređuje i fil. Zbog toga treba staviti i više kuzua.
PRIPREMA TESTA I PITE:
Količinski, ovi sastojci su dovoljni da se dobije kugla sipkavog testa koju možemo da stavimo u modlu za englesku pitu, tj. dovoljno je za dve kore.
Zamesiti sve sastojke po receptu za izradu kora od sipkavog testa, podeliti ga na dva dela i razvaljati ga oklagijom tako da bude kružnog oblika i za 3 cm veće od tepsije u kojoj će se peći. Tako će se dobiti donja kora koja ide u modlu i gornja koja ide preko fila. U zavisnosti od modle, testo pažljivo staviti u pleh, a višak skinuti tako što se oklagijom pređe preko ivice kalupa. Zatim prstima utisnuti testo u svaki žleb. Viljuškom probosti testo na nekoliko mesta. Peći oko 20 minuta, a zatim staviti fil koji može biti neki od napred pomenutih pudinga ili voće pomešano sa agarom. Preko fila staviti drugu koru, izbosti je viljuškom na nekoliko mesta i spojiti testo na ivicama. Peći još 15 minuta ili dok kora ne porumeni. Seći i služiti ohlađeno.
Preuzeto iz knjige: Zdrave slatke poslastice, Snežana Ognjenović