Upoznajmo štetočine – Lukova muva | Organska bašta

Upoznajmo štetočine – Lukova muva

Ovo je česta štetočina i najviše problema pravi prva prolećna generacija. Simptomi napadnutog luka su: lišće poprima žutu boju, biljka naglo vene, centralni list je suv i lako se izvlači. Ovaj insekt zimu provodi u zemljištu, a javlja se od marta do avgusta. Za luk je najopasnija prva generacija. Ženka polaže jaja u lišće luka ili na okolno zemljište i larve ulaze u mlade biljke. Listovi izgledaju smežurano, a luk vremenom žuti i zaostaje u rastu. Ukoliko pokušate da izvučete centralni list on će vam ostati u ruci. Ako su biljke starije i imaju već formiranu glavicu, larve se mogu zavući i u same glavice. Biljka truli u zemlji tako da, u nekim slučajevima, sav luk može da strada.

Pročitajte više o: krompirovoj zlatici, lisnim vašima, leptiru kupusaru, puževima

Preventiva i zaštita

Preventivne mere za ovu štetočinu jesu: sađenje luka i praziluka zajedno sa šargarepom i nevenom, u  toku vegetacije ukloniti svaku oštećenu biljku i uništiti, sledeći 3 godine na toj leji ne saditi luk.

Naša izdanja 

Domaća sredstva: oparak od rabarbare, sredstvo od buhača, piretrin, biljna ulja.

Saznajte više o ovoj temi u Školi organskog baštovanstva

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA koja se sprovodi od 1996. godine. U svet izdavastva ulazi 1996. godine sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Pisac je velikog broja priručnika koji popularizuju organsku proizvodnju (Organska bašta, Gajenje povrća od A do Š, Ređe gajene vrste povrća, Kompost-srce organske bašte, Začinske i lekovite biljke u organskoj bašti, Bašta za početnike ...). Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima.  More Posts

UA-96174983-1