Kvalitet i bezbednost hrane – zašto organski proizvodi?

       Danas, više nego ikad, zdrava ishrana zauzima važno mesto u našem svakodnevnom životu. Ono što je nekada bio apel malog broja pojedinaca i lekara, koji su zdravlje čoveka posmatrali kao celovit sistem, danas je i zvanični stav savremene medicine. Kvalitet i izbor namirnica određuju zdravstvenu sudbinu svakoga od nas. Puno se o tome piše i u časopisima se mogu naći brojni saveti o tome kako da se zdravo hranimo. Knjižare su, pak, prepune knjiga o zdravoj ishrani i njenom uticaju na naše zdravlje.
Ono što po meni nije jasno naznačeno tiče se kvaliteta namirnica koje nam se preporučuju. Namirnice moraju biti gajene metodama organske poljoprivrede kako bi u sebi sadržale sve one sastojke zbog kojih ih i preporučuju za jelo. Ovo naročito važi za sve one potrošače kojima su povrće i žitarice osnova svakodnevne ishrane ili koriste presne namirnice.
Kako je u poslednjih 20 godina porasla svest i zainteresovanost potrošača za namirnice organskog porekla, njihova potražnja na tržištu rezultirala je činjenicom da se sve veći broj proizvođača odlučuje da proizvodi hranu bez, po zdravlje, štetnih sastojaka. Organski proizvodi se danas mogu kupiti na pijačnim tezgama i naći na policama u supermarketima. Tome su svakako doprineli zakonska regulativa u našoj zemlji, sistem kontrole i sertifikacije kao i veće prodajne cene.
Takođe, sve više je onih koji se odlučuju za ovaj vid proizvodnje i na svojim imanjima i okućnicama.

Saznajte više o organskom gajenju povrća i voća

Organski proizvodi imaju višestruko smanjen sadržaj zagađivača, smanjenu količinu nitrata, ne sadrže konzervanse, emulgatore, hormone, antibiotike, veštačke arome i boje kao ni sirovine od genetski modifikovanih organizama (GMO).
Ovakve namirnice imaju povećanu nutritivnu vrednost, veću životnu energiju i ukus i miris koji potiče od sorti koje su autohtonog porekla ili prilagođene našim uslovima gajenja.

Autor: Organska bašta-Snežana Ognjenović

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1