Organsko vinogradarstvo zasnovano na prirodnim procesima i upotrebi prirodnih materija
ORGANSKO VINOGRADARSTVO
Knjiga Organska proizvodnja grožđa
Autori: Branislava Sivčev, Ivan Sivčev, Zorica Ranković-Vasić
Poljoprivredni fakultet, Univeryitet u Beogredu
Institutu za zapštitu bilja i životnu sredinu, Beograd
Rezime
Organsko vinogradarstvo sadrži postupaka organske poljoprivrede u cilju proizvodnje grožđa I vina najboljeg mogućeg kvaliteta. Organsko vinogradarstvo je u porastu poslednjih godina u vodećim vinogradarskim zemljama u svetu. Svi aspekti u organskom vinogradarstvu kao što su obrada i održavanje zemljišta, pokrovne vrste u vinogradu i kontrola korova, izbalansirana ishrana vinove loze, sistemi gajenja, kontrola bolesti i štetočina se sprovede u cilju povećanja kvaliteta i zdravstvene bezbednosti vinskih i stonih sorti.
Današnja visoka politička i društvena kretanja kao i interes istraživanja u organskoj poljoprivredi su odraz činjenice da je evropski akcioni plan u sastavu nacionalnih akcionih planova, koji već postoje, i uključuje specijalne programe za istraživanja u organskoj proizvodnji (primer su Nemačka: Federal Organic Farming Scheme BOEL; i Danska: Danish Research Center for Organic Farming DARCOF).
U državnim istraživačkim institucijama organska poljoprivreda će dovesti do povećanja interesovanja u mnogim zemljama. U Francuskoj National Agricultural Research Institute INRA sada u sklopu organske poljoprivre postoji koordinaciona grupa (Comité Interne Agriculture Bioloqui CIAB) a u Nemačkoj German Agricultural Research Institute FAL, postoji jedan
istraživački institut podeljen na istraživanja u organskoj poljoprivredi sa pojačanom
koordiniranom aktivnošću. Italija, za kontrast, ima veoma nisku podršku za istraživanja
u organskoj poljoprivredi.
Pri izboru sorti, u celini, ključna su dva faktora: ekonomski pokazatelj-perspektiva na tržištu i karakteristike sorti. Tradicionalne sorte su u prednosti u poređenju sa novostvorenim, novi preparati, poboljšani modeli za prognozu doprinose efikasnijoj zaštiti od bolesti i štetočina. Nove I.C./ PIWI sorte moraju da ispolje tolerantnost na niske zimske temperature i/ili prolećne mrazeve, realnu komercijalnu vrednost kroz kvalitet ploda, vina, soka ili stonog grožđa, tolerantsnost na bolesti I štetočine, skladan odnos između sazrevanja plodova i drveta.
Cilj ovog preglednog rada je da organsko vinogradarstvo prikaže kroz integralni agroekosistem i tradionalno primenjene postupke u vinogradu.
Više informacija na mail bsivcev@agrif.bg.ac.rs