Tema nedelje: ORGANSKA PROIZVODNJA ŽITA
Zbog svojih bioloških i agronomskih osobina žita u organskoj proizvodnji imaju veliki agrotehnički značaj, a zbog nutritivnih i privredni.
„U većini poljoprivrednih područja Srbije proizvodnja žita dugo se praktikuje, a konvencionalni proizvođači su ovladali znanjima i stekli potrebnu opremu za uspešno gajenje. Za prelazak iz konvencionalne proizvodnje u organsku, biljne vrste iz ove grupe veoma su pogodne, jer je njihova proizvodnja manje intezivna. Zbog svojih bioloških i agronomskih osobina žita u organskoj proizvodnji imaju veliki agrotehnički značaj, a zbog nutritivnih i privredni. Njihovom jednostavnom preradom na gazdinstvu mogu se dobiti raznovrsni kvalitetni organski proizvodi (zrno, brašno, griz, pahuljice, mekinje, testenine) zanimljivi za tržište…“
Preuzeto iz priručnika „Organska proizvodnja žita“ autora dr Vladana Ugrenovića, izdavač je Nacionalna asocijacija Serbia Organika.
Saznajte više o gajenju raži, krupnika, tvrde pšenice, ovsa, prosa i heljde.