Tema nedelje: ORGANSKA PROIZVODNJA ŽITA

Zbog svojih bioloških i agronomskih osobina žita u organskoj proizvodnji imaju veliki agrotehnički značaj, a zbog nutritivnih i privredni.

ugrenovic„U većini poljoprivrednih područja Srbije proizvodnja žita dugo se praktikuje, a konvencionalni proizvođači su ovladali znanjima i stekli potrebnu opremu za uspešno gajenje. Za prelazak iz konvencionalne proizvodnje u organsku, biljne vrste iz ove grupe veoma su pogodne, jer je njihova proizvodnja manje intezivna. Zbog svojih bioloških i agronomskih osobina žita u organskoj proizvodnji imaju veliki agrotehnički značaj, a zbog nutritivnih i privredni. Njihovom jednostavnom preradom na gazdinstvu mogu se dobiti raznovrsni kvalitetni organski proizvodi (zrno, brašno, griz, pahuljice, mekinje, testenine) zanimljivi za tržište…“

Preuzeto iz priručnika „Organska proizvodnja žita“ autora dr Vladana Ugrenovića, izdavač je Nacionalna asocijacija Serbia Organika.

Saznajte više o gajenju raži, krupnika, tvrde pšenice, ovsa, prosa i heljde.

About gardenorg

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA koja se sprovodi od 1996. godine. U svet izdavastva ulazi 1996. godine sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Pisac je velikog broja priručnika koji popularizuju organsku proizvodnju (Organska bašta, Gajenje povrća od A do Š, Ređe gajene vrste povrća, Kompost-srce organske bašte, Začinske i lekovite biljke u organskoj bašti, Bašta za početnike ...). Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima.  More Posts

UA-96174983-1