Najbolji način za ostavljanje plodova za zimu
Nakon nekoliko meseci nege povrća, njihove zaštite od brojnih bolesti i štetočina, plodovi, glavice i mahune su spremne za berbu. Pa ipak, i naredni period, čuvanja do upotrebe, isto je riskantan i donosi puno izazova.
Najvažnija mera je sprečavanje izmrzavanja ušuškavanjem i izolovanjem mesta gde se povrće drži. Najbolje je povrće čuvati na temperaturi od +1°C do +4°C, a vlažnost vazduha bi trebala da bude 75-90%.
Najbolji su podrumi čije je dno od nabijene zemlje, a temperatura unutar prostora ne bi trebala da pređe +8°C. Međutim, takve uslove je sve teže obezbediti, a visoke zimske temperature utiču na prebrzo propadanje povrća. Takođe, voditi računa o tome da neke vrste povrća traže suva, hladna i mračna mesta, a druge vlažna, hladna i mračna mesta.
Izbegavati čuvanje jabuka i krompira u istom prostoru, jabuka i lukova.
Plodovi koji se ostavljaju za zimu moraju biti zreli, zdravi, neoštećeni i očišćeni od zemlje, što znači da ih treba pažljivo brati. Nedozreli plodovi imaju znatno manje vitamina i minerala. Za zimnicu se koristi povrće prosečne veličine za tu vrstu i sortu. Sve oštećene plodove, krtole, lukovice i glavice odmah potrošiti.
Ukoliko još ima paradajza u zaštićenom prostoru, po hladnom vremenu odseći stabljiku do zemlje, a biljku sa nedozrelim plodovima okačiti u toploj prostoriji na dozrevanje. Takođe, nedozreli plodovi se mogu obrati i ostaviti u gajbicama na dozrevanje. Zelene plodove staviti u turšiju.
Povrće koje ostaje na leji prekriti slojem slame ili lišća i odozgo zasuti zemljom. Ovaj način ostavljanja nije odgovarajući ukoliko u zemljištu ima grčica, rovaca, žičnjaka, raznih sovica, nematoda itd.
Doneti odluku da li ostaviti kupus na leji. Izmrzavanje sprečiti prekrivanjem glavica slamom i lišćem ili debljom plastičnom folijom. Najbolje vreme za branje kupusa u hladnim zimskim danima jeste od 9 do 12 časova. Karfiol brati i dok su mlade glavice, ali onda obavezno u podrumima sprovesti njegovo dozrevanje.
Krtole krompira čuvati na hladnom i mračnom mestu na temperaturi od 7 do 10°C, zaštićene od mraza i složene u gajbice ili stavljene u džakove i podignute od zemlje. Luk, crni i beli, čuvati u đakovima ili upletene u vence.
Korenasto povrće treba očistiti od zemlje, odseći listove do srca i ukopati u sanduk sa vlažnim peskom ili utrapiti.Koren cvekle pred zimu vaditi čim dostigne odgovarajuću veličinu. Cveklu čuvati, kao i ostalo korenasto povrće, na hladnom, mračnom i vlažnom mestu.
Na lejama ostaju praziluk, kelj, kelj pupčar i ozime kulture.
Autor: Snežana Ognjenović