Kako sačuvati lukove tokom zime

www.unsplash.com
Predstavnici porodice lukova lako se gaje i dobar su izbor za početnike u baštovanstvu. Uz adekvatan izbor sorti, mogu se gajiti i koristiti u ishrani preko cele godine.
KOJI JE LUK NAJBOLJI ZA GAJENJE
Biljke iz ove familije imaju oštar, ljut ukus i izuzetno su lekovitE. Ova porodica obuhvata veliki broj vrsta čije su prirodno stanište šumski proplanci i livade. Pri izboru vrsta i sorti za gajenje mogu se odabrati crveni, beli i žuti luk, sitne lukovice za turšiju, kozjak raznobojnih oblika i boja, mladi luk, te lekoviti i pikantni – beli luk.
Predstavnici porodice lukova lako se gaje i dobar su izbor za početnike u baštovanstvu. Uz adekvatan izbor sorti, mogu se gajiti i koristiti u ishrani preko cele godine.
Crni i beli luk imaju veliki značaj jer se, između ostalog, mogu skladištiti i koristiti u ishrani tokom zime. Praziluk se od njih razlikuje jer ne stvara lukovicu i gaji se radi duge bele ili zelene „stabljike”. Prednost njegovog gajenja leži i u činjenici da se može koristiti preko cele zime, koristiti u ishrani ili ostavljati u bašti.
VELIKI JE BROJ NAČINA NA KOJI MOŽETE OSTAVITI LUKOVE ZA ZIMU – UPLETITE IH U VENCE, STAVITE U GAJBICE…
Tokom zime glavice crnog luka čuvaju se na suvom i tamnom mestu, u sanducima ili drvenim gajbicama ili upletene u vence. Ukoliko se dogodi da se luk u ostavi smrzne, ostavite ga da se odmrzne – neće izgubiti na kvalitetu.
Intenzivan miris ovih lukovica često poprimi drugo povrće, tako da je bolje čuvati ga u odvojenoj prostoriji ili upletenog u vence. Ukoliko su uslovi odgovarajući, može se u kućnim uslovima (podrum, ostava, tavan) čuvati 6–9 meseci.
Nakon vađenja beli luk se smešta u prostor zaštićen od sunca, u tankom sloju, da se prosuši. Nakon sušenja se čisti i sprema za čuvanje. Najbolje je luk uplesti u vence i ostaviti na prozračnom mestu zaklonjenom od sunca, da se potpuno osuši.
Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.