Korisni insekti u organskoj bašti – Bubamara

Delovi teksta preuzeti iz knjige:  Organska bašta 2 – Baštovanstvo pod okriljem prirode

Bubamare su veoma brojna i ekonomski značajna grupa tvrdokrilaca. Do sada je u svetu otkriveno oko 4000 vrsta, najviše ih je grabljivica, ali postoje vrste koje se hrane biljkama i gljivicama. Evropu nastanjuje oko 80 vrsta.

Bubamare i njihove larve žive na biljkama, lišću, cvetovima, plodovima i drugim biljnim delovima, aktivne su po danu i imaju dobro razvijeno čulo mirisa.

Bubamare se pare u proleće i leto, a njihovo leglo broji od nekoliko komada do nekoliko stotina jaja…

Naročito je efikasna bubamara sa sedam tačaka. Njen dnevni obrok je i do 300 lisnih vaši. Najkorisnija je u maju. Jedna bubamara u stanju je da pojede hranu čak 120 puta veću od sopstvene težine.

Dvotačkaste i sedmotačkaste bubamare živi u šumama, voćnjacima, livadama, poljima i baštama. Velika bubamara se može naći na drveću četinara i lišćara i ponekad u voćnjacima.

Nažalost, ljudska aktivnost uticala je u celom svetu na ugrožavanje njihovih staništa…

 

Saznajte više o Školi organskog baštovanstva

Šta možemo da učinimo za njih?

  • ne uništavati njihova jaja i larve,
  • zimi im ostaviti zaklone, lišće, kamenje, koru drveta…
  • ne uznemiravati ih tokom zime jer prezimljavaju u većim skupinama,
  • širiti znanja o njihovom značaju u borbi protiv štetočina.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović

 

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1