Povrće nije kao pre 50 godina

Roditelji su nas učili da je povrće najzdravija namirnica, ali ono današnje i nije toliko hranljivo kao njihovo od pre 25 godina.

Količina minerala u voću i povrću pala je čak i do 40 procenata od 1959. do 2009, navodi se u studiji u HortScienceu.

Iako je prošlo dosta godina od studije, naučnici i danas kažu kako se nutritivna vrednost povrća i voća tokom tih godina nije promenila.

Prema studiji dr Donalda Dejvisa, naučnog saradnika u Centru za održavanje poljoprivrede i prirodnih resursa u Vašingtonu, na 43 različite vrste voća i povrća u proteklih 50 godina uočen je znatan pad količine proteina, kalcijuma, fosfora, gvožđa, vitamina B2 i C.

Isto vredi i za žitarice: fosfor, mangan, sumpor, kalcijum, cink, bakar i magnezijum su smanjeni u usevima pšenice.

autor: MŽizvor: Večernji.hr

Saznajte više o organskom gajenju povrća i voća

Kukuruz i bundeve

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1