Prof. dr Branka Lazić – doajen organske proizvodnje u Srbiji

Tokom svog dugog i plodonosnog radnog i životnog veka dr Branka Lazić dala je nemerljiv doprinos promovisanju i razvoju organske poljoprivrede u Srbiji kao i u regionu i ostala i dan danas inspiracija agronomima, proizvođačima i amaterima-baštovanima. Njena neiscrpna energija i veliko stručno i naučno znanje decenijama utire put razvoju i afirmaciji organske proizvodnje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sve je počelo davne 1981. godine kada je objavljena knjiga „Bašta zelena cele godine“ koja je bila osnova za nastanak velikog broja stručnih knjiga iz povrtarstva, naročito meni drage „Bio-bašta za Vas“ kao i najnovije knjige  „Organska proizvodnja povrća“.

Teško je pobrojati sve simpozijume, edukacije, predavanja i tribine na kojima je nesebično prenosila svoje znanje, šireći ideju bio-baštovanstva i organske poljoprivrede.

Za dugogodišnji doprinos razvoju organske proizvodnje u Srbiji, profesorki Branki dodeljeno je priznanje na Skupštini Nacionalnog udruženja „Serbia Organica“ u maju 2013. godine.

Mnogo toga se ne bi desilo u mom životu da jednog, sasvim običnog, dana davne ’96. godine nisam ušla u kabinet profesorice Branke  i pitala je da li bi održala predavanje na promociji moje tek odštampane knjige o bio-bašti u Domu omladine u Beogradu. Ostalo je istorija.

Draga Branka, od srca hvala.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1