Organska bašta u decembru

Kalendar radova – decembar: priprema bašte za zimu, agrilom ili slamom zaštititi biljke osetljive na mraz, pažnju usmeriti ka zaštićenom prostoru.

Tokom oktobra i novembra završen je veliki deo poslova oko ubiranja i skladištenja plodova kao i jesenje obrade zemljišta. Decembar je mesec kada je organska bašta pripremljena za zimu i pažnja se usmerava ka gajenju biljaka u zaštićenom prostoru. Tu je i svakodnevna briga oko već posejanog i izniklog povrća što u zaštićenim lejama što u plasteniku.

Čišćenje i uređenje baštenskog prostora

Koliko će još poslova napolju biti završeno zavisi od varljivih vremenskih uslova. Iako je sneg nakratko obeleo u čitavoj zemlji, veoma se kratko zadržao i ponovo nam se smeše sunčani, ali hladni dani.  Nakon što se leje očiste od povrća i lišće pograbulja, material sačuvati. Sva raspoloživa i usitnjena organska materija može biti poslagana po lejama ili prerađena u kvalitetno đubrivo. Ovo je krajnji rok da se, ukoliko nije bilo vremena, napravi kompost.

Po suvom vremenu u decembru se mogu formirati i uređivati staze i praviti podzidi. Sada je pravo vreme i da se povadi čičoka, poseku stabljike suncokreta i kukuruza, ali poprave ramovi na ograđenim lejama, proveri alat, učvrste držalje i bojom zaštititi metal.

Povrće iz zaštićenog prostora

Biljke koje su u zaštićenoj bašti pod folijom ili agrilom redovno obilaziti. U danima kada je temperatura vazduha povišena otvarati i provetravati zaštićeni prostor.  Pred kraj meseca u tople leje posejati još jednu turu salate i posaditi luk za prolećno korišćenje.

Briga o ukrasnim vrstama

Ukoliko nema mraza, pozabaviti se ukrasnim drvenastim vrstama i šibljem. Agrilom ili slamom zaštititi biljke osetljive na mraz. Lukovice kana, gladiola i georgina izvaditi. lale, narcise i krokuse posaditi u žardinjere i saksije i na proleće ih preneti u baštu.

Osetljive biljke kao što su rododendroni, ruže puzavice i hortenzije ušuškati suvim lišćem, slamom ili grančicama četinara. Mlada stabla četinara uvezati kako se biljke ne bi oštetile i izgubile svoj oblik.

Suvim lišćem ili kompostom prekriti korenov vrat klematisu. Ruže čajevke se mogu orezati na 60 cm visine, a zatim ogrnuti. Višegodišnjim cvetnicama orezati precvetale stabljike. Ukoliko su se previse raširile prepoloviti im busenje i razmnožiti ih.

Decembar je mesec kada treba uživati u plodovima jednogodišnjeg rada ali i voditi računa o njima. Redovno proveravati povrća koje se nalazi u trapu ili u podrumu. Sada je pravo vreme i za planiranje naredne baštenske sezone. Za to je prevashodno potrebno napraviti listu povrća koje želite da gajite. Pri pravljenju plodoreda i razmeštaju kultura dobro će doći i dnevnik radova koji ste vodili u prethodnoj godini.

Da li znate odgovor na ovo pitanje?

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1