Organsko baštovanstvo – put do zdravog povrća | Organska bašta

Organsko baštovanstvo – put do zdravog povrća

Organsko baštovanstvo je specifičan način proizvodnje koji povezuje brojna znanja iz poljoprivrede, ekologije i hortikulture formirajući jedinstveni proizvodni sistem.

Saznajte više o organskom gajenju povrća i voća

Organska (bio) bašta je svaki prostor gde se, po ekološkim principima, združeno gaje povrće, cveće, lekovite začinske vrste, voće kao i brojne korisne biljne vrste koje imaju veliki značaj i očuvanju biološke ravnoteže i zdravlja zemljišta i biljaka.

Osnovu ovog proizvodnog sistema čini povrtnjak u kojem se povrće gaji po specifičnom rasporedu, najčešće u intenzivnom povrtarskom plodoredu, kako bi se prostor maksimalno iskoristio i biljke bile što otpotnije.

Izdavač „Organska bašta: sva izdanja – baštovanstvo

Organska bašta objedinjuje brojne elemente koji stvaraju zatvoreni ekološki sistem u kojem svaka biljka, životinja, ograda, vodotok…ima svoje značajno mesto. Značaj organskog baštovanstva je i očuvanju velikog broja starih, zaboravljenih vrsta i sorti koje su se vekovima gajile na ovim prostorima.
Okosnicu ovog sistema proizvodnje čine višegodišnje planiranje uz poštovanje plodoreda i mešovito gajenje povrća uz biljke prijatelje koje doprinose biološkoj kontroli bolesti, štetočina i korova i predstavljaju živi malč i đubre zemljište.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA koja se sprovodi od 1996. godine. U svet izdavastva ulazi 1996. godine sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Pisac je velikog broja priručnika koji popularizuju organsku proizvodnju (Organska bašta, Gajenje povrća od A do Š, Ređe gajene vrste povrća, Kompost-srce organske bašte, Začinske i lekovite biljke u organskoj bašti, Bašta za početnike ...). Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima.  More Posts

UA-96174983-1