Organsko baštovanstvo – put do zdravog povrća

Organska bašta je svaki prostor gde se, po ekološkim principima i metodama organske proizvodnje, združeno gaje povrtarske vrste, cvetne, lekovite i začinske biljke kao i razne vrste voće. 

Organsko baštovanstvo, kao specifičan način proizvodnje se, sa velikim uspehom primenjuje preko 75 godina širom sveta, a najstariji časopisi na ovu temu štampani su još davne 1945. godine.

Lepota i težina primene organskog načina gajenja leži u njegovoj povezanosti sa brojnim naučnim oblastima: hortikulturom, poljoprivredom i ekologijoj formirajući ovaj jedinstveni samoodrživi proizvodni sistem.

Svaki prostor gde se, po ekološkim principima i metodama organske proizvodnje, združeno gaje povrtarske vrste, cvetne, lekovite i začinske biljke i razne vrste voće je organska bašta. U njoj se brine i o velikom broju mikroorganizama, korisnim biljnim i životinjskim vrstama koje imaju veliki značaj u očuvanju biološke ravnoteže i zdravlja zemljišta i biljaka.

Osnovu organske proizvodnje i gajenja zdravih biljaka u bašti čini rastresito, plodno, humusom bogato zemljište. Takvo zemljište omogućava ravnomeran rast biljaka. Sintetička sredstva za đubrenje nisu dozvoljena za korišćenje već se biljke hrane organskim, mineralnim i tečnim biljnih đubriva kao i njihovim kombinacijama.

Značaj organske bašte je i očuvanju velikog broja autohtonih sorti koje su se vekovima gajile na ovim prostorima, a danas su očuvane na izvojenim područjima i bez većeg ekonomskog značaja.

Ovakav način proizvodnje stavlja pred organskog baštovana velike zadatke: da dobro isplanira proizvodnju, primenjuje veliki broj agro i biotehničkih mera, poznaje dobro tehnologiju gajenja, đubrenje i zaštitu.

Saznajte više o Školi organskog baštovanstva

Novo u Organskoj bašti – veliki izbor semena za organske baštovane!

U PONUDI ROYAL SEEDS SEMENA (bio i netretirana) i SUPERIOR netretirana semena!

Svoju ponudu proširili smo sa velikim izborom Royal seeds semena u malim pakovanjima idealnim za hobi baštovane i manje proizvođače. 

Semena možete pogledati i poručiti ovde

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1