Kalendar radova u aprilu – ukrasno šiblje i grmovi

Sem što su dekorativne, žive ograde su od velikog značaja u organskoj bašti, kao i u organskoj proizvodnji. One definišu i dekorišu prostor ali i predstavljaju izolacioni pojas i štite biljke od vetrova i zagađenja. Takođe su stanište velikog broja korisnih životinja, a bojama i mirisom privlače korisne insekte. U aprilu treba veliku pažnju posvetiti njihovom održavanju kako bi tokom godine bile ukras u vrtu.

forsythia (1)Koje vrste možete da iskoriste za zaštitne ograde?

Možete zasaditi forziciju, ligustrum, jorgovan, ruže, lesku, bagrem, japansku dunju, jovu, dren, pačempres, tuje, glog, božikovinu, lovor višnju, vatreni trn, ribizlu, japansku tisu, dunjaricu, šimšir…

Saznajte više o organskom gajenju povrća i voća

Tokom aprila zasaditi zimzelen i žbunaste ukrasne vrste. Mogu se saditi pojedinačne biljke-grmovi ili u vidu grupisanih formi i živih ograda. Sadnice se uglavnom kupuju u rasadnicima sa busenom zemlje  koja je omotana jutom ili najlonom. Prilikom sađenja iskopati jamu, po mogućstvu  četvrtastog oblika, veću bar 20 cm od busena, ašovom usitnici zemlju na dnu, sipati kompost i oprezno staviti busen zemlje sa sadnicom. Ukoliko je busen omotan jutom, nožem je polako raseći na nekoliko mesta, ali tek pošto se sadnica postavi u jamu. Juta je materijal prirodnog porekla i razgradiće se sama vremenom. Ukoliko je omotana najlonom, polako ga skinuti vodeći računa da se zemlja oko korena ne raspe. Oko korena staviti kompost ili zgoreli stajnjak i zatrpati zemljom. Veoma lagano i oprezno ugaziti zemlju oko sadnice, napraviti blago udubljenje i dobro zaliti.

Ukoliko je sadnica visoka, postaviti ukoso kolac i stabljiku privezati za njega. Voditi računa da kolac ne prolazi kroz busen sa korenom.

Japanska dunjaU ovom mesecu treba  orezati živu ogradu i žbunje. Vremenski uslovi određuju i ritam poslova u vrtu, ali se uglavnom orezivanje obavlja sredinom ili krajem aprila. Sada u vrtu cvetaju  japanska dunja crvenim cvetovima i forzicija žutim i njih  treba orezati kada precvetaju. Ponekad je potrebno uraditi i neke drastične zahvate, pogotovo ako živa ograda nije više tako bujna kao  što je bila. U tom slučaju je najbolje skratiti je, nađubriti i dobro zaliti. Uz malo prakse, pronaći ćete optimalan odnos delova koje treba skratiti i onih koji ostaju kako bi biljka neometano nastavila da raste.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1