Preventivne mere zaštite povrća i voća

neveni 2

Bez obzira na veliki broj štetočina i bolesti koje postoje, u organskoj bašti je često dovoljno primenjivati preventivne mere zaštite i sprečiti nailazak štetočina i pojavu bolesti. Agrotehničkim mere su ujedno i preventivne mere zaštite. Na obukama puno pažnje posvećujemo agroekološkim preduslovima jer time utičemo i na rast i plodonošenje biljaka. Adekvatna obrada zemljišta utiče na optimalne uslove neophodne korenovom sistemu kako bi usvajao hranljive materije, time i na otpornost i rast same biljke.

51-Large-Compost-Scoop500

Đubrenje organskim đubrivima doprinosi zdravlju biljaka i omogućava optimalne uslove za rast.

Izborom otpornih ili autohtonih sorti doprinosimo smanjenju broja obolelih biljaka.

Saznajte više o organskom gajenju povrća i voća

Primena plodoreda i mešovite setve i sadnja za cilj ima zaštitu biljaka sa ciljem smanjenja broja štetočina i bolesti ali i povećanje prinosa.

Vreme setve i sadnje od velikog je značaja kao preventivna mera kao i gustina sadnje.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

 

 

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1