Glistenjak – prvi deo

Više o ovoj temi u priručniku „Kompost – srce organske bašte“

Naša izdanja možete poručiti preko knjižara  Delfi,  Vulkan,  SolarisMakart,  Dobra knjiga, Vesela knjiga – Valjevo i u poljoapoteci  Happy garden – Kumodraž.

Image result for lumbri humusGlistenjak predstavlja smešu razloženih i nerazloženih organskih materija koji su prošli kroz digestivni trakt glista. Gajenje glista se naziva lumbrikultura, a proizvedi se visoko kvalitetan humus (lumbrihumus). Ovo đubrivo ima veliki efekat na rast i rano sazrevanje biljaka. Takav humus ima neutralnu reakciju (pH) i njegovom upotrebom se reguliše kiselost zemljišta i poboljšava njegov sastav i struktura.

Foto: www.lombrihumus.8k.com

Saznajte više o organskom gajenju povrća i voća

Humus se upotrebljava najviše u proizvodnji cveća, povrća i voća i idealan je za primenu u organskoj poljoprivredi ukoliko se, naravno,  gliste hrane otpacima koji su produkt organske proizvodnje.

Glistenjak je izuzetnih svojstava. Sadrži 11 puta više kalijuma, 7 puta više magnezijuma, 7 puta više fosfora i 6 puta više nitrata nego stajsko đubrivo. Jedna tona humusa od glista može zameniti 5 tona stajnjaka.

Lumbrihumus je prirodan, ekološki, visokokvalitetan supstrat tj. đubrivo. Nema nikakav miris. Pri upotrebi ovog humusa biljke su otpornije, bolje su razvijene i postižu visinu za 20-30 % veću od onih koje nisu hranjene glistenjakom. Medutim, pri dodavanju glistenjaka treba voditi računa o stvarnim potrebama povrća za hranom. Sa njim oprezno i dodavati ga u malim količinama.

Nastaviće se…

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1