Klijavost semena

Saznajte više o organskom gajenju povrća i voća

NOVO Obuka preko interneta

Kvalitet i poreklo semena je od izuzetnog značaja u organskoj proizvodnji. Seme treba da je organski gajeno i da potiče iz kraja u kojem se nalazi povrtnjak. Tada će uz sve ostale mere, prinos povrća i njegov kvalitet biti onakav kakav očekujemo.
Ako koristimo seme iz starih zaliha, obratićemo pažnju na njegovu klijavost. Naime, klijavost semena je ograničena i često zavisi od uslova čuvanja.

Ukoliko niste sigurni u kvalitet vašeg semena, možete napraviti sledeću probu:

Klijanje pasulja

Na stakleni tanjir stavite komadić filter-papira koji ste dobro navlažili. Za to može poslužiti i pamučna vata ili mekši papir. Na navlaženi materijal staviti deset semenki.

Tanjir staviti na toplo mesto, stalno održavajući vlažnost. Kod semena dobre klijavosti 7-8 semenki bi na filter-papiru trebalo da proklija. Ukoliko ih isklija i 50%, to je još uvek zadovoljavajuće, pa isprobano seme može da se koristi.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1