Da li ste probali da gajite…

redje gajene vrste povrca

Priručnik „Redje gajene vrste povrća“

Iz knjige Ređe gajene vrste povrća  više

Abisinski kupus

Abisinski kupus je jednogodišnja biljka iz porodice kupusnjača. Dostiže visinu do jednog metra. Veoma je popularna u Africi (zovu je i etiopijski kelj, etiopska gorušica). Listovi se koriste u ishrani, a seme u tradicionalnoj medicini, u slučaju stomačnih tegoba. Ova biljka ima specifičan ukus koji podseća na mešavinu kupusa i gorušice.

Bamiju

Bamija je jednogodišnja biljka koja se gaji radi mladih, sočnih plodova, prijatnog, specifičnog ukusa. Ova egzotična biljka sa Orijenta sve je popularnija kod nas, a na Bliskom istoku zastupljena je koliko i sve ostale mahunarke. U naše krajeve je stigla s Arapskog poluostrva.

Saznajte više o Školi organskog baštovanstva

Batat

Batat je višegodišnja biljka poreklom iz Srednje i Južne Amerike, a danas se radi hranljivih krtola uspešno gaji i na drugim kontinentima. Upotrebljava se u ishrani već oko pet hiljada godina, a u mnogim delovima sveta je najkorišćenije krtolasto povrće.

Kinesku brokolu

Kineska brokola (Gai lan) je poznata i pod nazivom kineski kelj. Ovo je uobičajeno povrće na trpezi širom Azije. Biljka može da naraste do tri metra, a gaji se radi mladog plavozelenog lišća i mesnate stabljike sa cvetnim glavicama nešto manjim nego kod brokole.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.
About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1