Organsko voće iz Gornje Rečice kod Prokuplja

Pomoć države proizvođačima organske hrane

Ljubinko Vasiljević iz podjastrebačkog sela Gornje Rečice, jedini je sertifikovani proizvođač organskog voća u opštini Prokuplje. Njegovi zasadi prostiru se na oko pet hektara. Ovaj projekat, Ljubinko realizuje u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, uz nadzor italijanske sertifikacione kuće, koja već četiri godine prati njegov rad.

Ljubinko se pre desetak godina odlučio da sačuva od zaborava stare, autohtone sorte jabuka i krušaka, koje se, osim u njegovim voćnjacima, retko gde mogu naći.

Uz to, i proizvodnju obavlja na starinski način, bez upotrebe pesticida, uz obilatu pomoć pčela, ptica i biljaka koje rastu u blizini.

“Posle rezanja ide krečno mleko, gde se kupa biljka, đubrenje stajnjakom, a kao insekticid koristim koprivu”, kaže Ljubinko Vasiljević, proizvođač organskog voća.

Iskustva, stečena u saradnji sa Ljubinkom, veoma su dragocena za  dalji razvoj opširnije – Agro News.

Screen-Shot-2015-07-16-at-2.29.28-PM

About gardenorg

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA koja se sprovodi od 1996. godine. U svet izdavastva ulazi 1996. godine sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Pisac je velikog broja priručnika koji popularizuju organsku proizvodnju (Organska bašta, Gajenje povrća od A do Š, Ređe gajene vrste povrća, Kompost-srce organske bašte, Začinske i lekovite biljke u organskoj bašti, Bašta za početnike ...). Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima.  More Posts

UA-96174983-1