Ajvar od kuvanih paprika
5 kg roga paprika
2,5 kg plavog patlidžana
1 l ulja
so, biber u zrnu
0,5 l sirćeta
2,5 l vode
Paprike oprati, očistiti i iseći na manje komade. Kuvati ih u slanoj vodi sa pola šoljice ulja i malo sirćeta. Kada paprika omekša staviti u cediljku da se dobro ocedi.
Za to vreme ispeći patlidžan u rerni i kada bude gotov i prohlađen samleti ga u mašinici za mesto. Zagrejati pola litre ulja i staviti mlevenu papriku i patlidžan da se prže uz neprekidno mešanje. Ajvar je gotov, kao i kod pravljenja džema, kad varjača da pravi dubok, vidljiv trag po dnou šerpe.
Oprane tegle staviti u tepsiju u koju smo sipali malo vode i držati ih u rerni na 100 stepeni bar jedan sat. Kada je ajvar upržen, sipati ga u tegle i staviti na jedan sat u rernu dok se ne stvori korica. Poklopac isprati alkoholom, može i rakijom i čvrsto zatvarati vruće tegle sa ajvarom.
Više u priručniku Organska bašta – Snežana Ognjenović.