Ajvar od kuvanih paprika | Organska bašta

Ajvar od kuvanih paprika

roge_opt5 kg roga paprika

2,5 kg plavog patlidžana

1 l ulja

so, biber u zrnu

0,5 l sirćeta

2,5 l vode

Paprike oprati, očistiti i iseći na manje komade. Kuvati ih u slanoj vodi sa pola šoljice ulja i malo sirćeta. Kada paprika omekša staviti u cediljku da se dobro ocedi.
Za to vreme ispeći patlidžan u rerni i kada bude gotov i prohlađen samleti ga u mašinici za mesto. Zagrejati pola litre ulja i staviti mlevenu papriku i patlidžan da se prže uz neprekidno mešanje. Ajvar je gotov, kao i kod pravljenja džema, kad varjača da pravi dubok, vidljiv trag po dnou šerpe.
Oprane tegle staviti u tepsiju u koju smo sipali malo vode i držati ih u rerni na 100 stepeni bar jedan sat. Kada je ajvar upržen, sipati ga u tegle i staviti na jedan sat u rernu dok se ne stvori korica. Poklopac isprati alkoholom, može i rakijom i čvrsto zatvarati vruće tegle sa ajvarom.

Više u priručniku Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA koja se sprovodi od 1996. godine. U svet izdavastva ulazi 1996. godine sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Pisac je velikog broja priručnika koji popularizuju organsku proizvodnju (Organska bašta, Gajenje povrća od A do Š, Ređe gajene vrste povrća, Kompost-srce organske bašte, Začinske i lekovite biljke u organskoj bašti, Bašta za početnike ...). Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima.  More Posts

UA-96174983-1