Gai lan – kineska brokola

Poručite knjigu: Ređe gajene vrste povrća

Image result for gai lan

Poreklo i izgled biljke

Kineska brokola (Gai lan) je poznata i pod nazivom kineski kelj. Ovo je uobičajeno povrće na trpezi širom Azije. Biljka može da naraste do tri metra, a gaji se radi mladog plavozelenog lišća i mesnate stabljike sa cvetnim glavicama nešto manjim nego kod brokole.

Gajenje

Kineska brokola se gaji kao jednogodišnje povrće tokom cele godine, u tropskim i umerenim regionima. Optimalna temperatura za klijanje je 25–30 °C, a za rast 18–28 °C. Dobro uspeva na plodnim, humusnim i ocednim zemljištima. Kiselost zemljišta treba da bude 6–7.

Kineska brokola je otporna na visoke temperature, ali i na blagi mraz. Seje se postepeno, od proleća do septembra. Za ranu prolećnu berbu gaji se u zaštićenom prostoru. Za branje celih biljaka, sa tek formiranim cvastima, setvu ili rasađivanje treba obaviti gusto 10–12 cm između biljaka u redu. Ukoliko se planira sukcesivno branje stabljika sa cvetnim glavicama, razmak između biljaka pri sadnji treba da bude oko 30 cm. Cvetna stabljika je obično 2 cm u prečniku, 15–20 cm dužine. Nakon berbe centralne cvasti bočne se dalje razvijaju i beru. Berba počinje 50–70 dana od nicanja….

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1