Borač – tajanstveni ukras bašte

Preuzeto iz knjige Začinske i lekovite biljke u organskoj bašti

Izgled i stanište

Borač je izuzetno lepa i dekorativna biljka. Cveta nežnim plavim cvetićima i često se sadi u ukrasnom delu vrta. Dobro se kombinuje sa ostalim začinskim biljkama.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Borač je jednogodišnja začinska biljka kojoj odgovaraju peskovita zemljišta, ali može da raste i u glinovitim neutralne pH vrednosti. Velika zrna ove biljke seju se na rastojanju 25-30 cm između redova i 10-15 cm u redu od početka marta pa sve do leta. Može se sejati i u jesen jer dobro podnosi niske temperature.

foto: www.actaplantarum.org

Gajenje, berba i čuvanje borača

Borač dobro podnosi sušu, a prihranjuje se kompostom ili stajnjakom. Voli osunčana mesta, a uspeva i u poluseni. Plavi cvetići su velika poslastica za pčele. Seje se između kupusa jer odbija leptira kupusara.

Primena u narodnoj medicini

U narodnoj medicini se koriste list, cvet i cela biljka koja je diuretik i služi kao sredstvo za jačanje srca i živaca. Upotrebljava se za snižavanje temperature.

Narodna imena:

Boražina, boreč itd.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1