Ljuta lekovita i začinska biljka

Saznajte više o Školi organskog baštovanstva

Izgled i stanište

Ren je, u celom svetu, poznata začinska i lekovita biljka. Raste samoniklo na vlažnim mestima kao snažna, zeljasta biljka. Gaji se i kao povrtarska kultura.

Sakupljanje, berba i čuvanje bilja

Ren se razmnožava reznicama koje se izdvajaju u jesen. Sadi se kasno u jesen ili u rano proleće. Za prolećnu sadnju reznice držati preko zime utopljene u vlažan pesak.

Koren rena može biti i do 6 cm debeo, a naraste i preko jednog metra. Ukusa je ljutog, a tokom struganja razvija specifičan miris koji izaziva suzenje očiju. Upotrebljava se kao svež koren i može se sačuvati u toku zime u trapu ili podrumu.

Primena u narodnoj medicini

U narodnoj medicini ren se koristi za pravljenje čajeva, sirupa i obloga. Ren otvara apetit, uništava mikroorganizme u crevima, deluje protiv nadimanja i otklanja umor. Pomešan s medom blagotvorno utiče na rastvaranje sluzi u plućima i ublažava kašalj. Povoljno utiče na izbacivanje sekreta iz sinusa. Mladi listovi su bogat izvor vitamina C.

Ren kao začinska biljka

Sirovi, fino ili grubo rendani ren dobar je prilog uz pečeno ili kuvano meso, a dodaje se i pikantnim sosovima. Sosovi kao što su majonez od rena i ren sa slatkom pavlakom prave se od kuvanog hrena. U trgovinu dolazi kao rendani ren u tubama ili teglama.

Narodna imena:

Hren, kren, ravelj, hrin itd.

Organska bašta – Snežana Ognjenović

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1