Korisne životinje u organskoj bašti – divlje pčele

Saznajte više o organskom gajenju povrća i voća

NOVO Obuka preko interneta

Insekti oprašivači su izuzetno važni za očuvanje biljnog sveta i opstanak poljoprivrede.

Oni povećavaju prinos kultura i poboljšavaju kvalitet plodova. Uvreženo je mišljenje da su pitome pčele zaslužne za oprašivanje, međutim insekti kao što su bumbari, solitarne pčele i osolike muve su najvažniji oprašivači.

Divlje pčele

www.sustainability-times.com

Danas su oprašivači u opasnosti. Primećen je u celoj Evropi dramatičan pad brojnosti gajenih medonosnih pčela kao i divljih pčela poslednjih nekoliko decenija. Postoji veliki broj razloga za pad brojnosti kao što su  gubitak prirodnih staništa, stradanja od štetočina i bolesti i prekomerna upotreba hemikalija u poljoprivredi.

Zbog toga je važno brinuti o populaciji divljih pčela jer one mogu nadoknaditi gubitke u oprašivanju koji nastaje zbog smanjenog broja medonosnih pčela. U Evropi živi više od 2500 vrsta divljih pčela. Za neke useve, divlje pčele su efikasnije za oprašivanje nego medonosne pčele.

Solitarne pčele ili pčele samice, za razliku od medonosnih pčela, ne prikupljaju med, žive usamljenički život tako da svaka ženka pravi svoje gnezdo. Gnezda se često nalaze u zemlji ili na nekom pogodnom mestu u kojem grade zemljane komore za polaganje jaja i odgajanje larvi. Samice gnezda prave u barskoj trsci, izbušenom drvetu… Gnezda su sačinjena od 6-15 ćelija pregrađenih blatom. Solitarne pčele zbog nedostatka zaliha hrane izlaze i lete na nižim temperaturama od medonosnih pčela. foto: http: www.theguardian.com

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1