Briga o životinjama u bašti

Preuzeto iz knjige Organska bašta 2 – Baštovanstvo pod okriljem prirode

Šta je korisnim životinjama potrebno?

Potrebno im je što prirodnije stanište koje ne uznemiravaju ljudi, domaće životinje, buka i građevinske mašine i to su osnovni preduslovi da bi se korisne životinje nastanile u blizini. Međutim, ukoliko nemaju uslove za pravljenje gnezda, one će brzo otiči. „Sterilne bašte“ mogu da izgledaju lepo ali su siromašne živim svetom: ne obezbeđuju hranu, mesto za skrivanje, vodu za piće i vodu za brčkanje i plivanje.

Danas se puno radi na stvaranju što prirodnijih uslova za dolazak i razmnožavanje korisnih životinja. Već je pomenut „divlji vrt“ koji imitira livadu prepunu najrazličitijeg bilja.

Saznajte više o organskom gajenju povrća i voća

NOVO Obuka preko interneta

Izgradnja skloništa

Nekim životinjama odgovaraju vlažna staništa, tj. vlažna i prohladna mesta kao na primer žabama kojima treba postaviti veliko kamenje u blizini vodenih površina. Neke druge vrste žive „na suvom”. Kamenje je takođe privlačno i rovčicama, miševima, gušterima ali korisni su i kameni zidovi i nasipi.

BrushPileTop

Malim sisarima ostaviti gomile drva, recimo cepanica prekrivenih sitnijim granama i lišćem, ali na zaklonjenom mestu koje je u hladu i nije uz prolaznu stazu kako životinje ne bi bile često uznemiravane.

Ko se skriva ispod lišća?

Male životinje i brojni insekti borave tokom godine i opstaju tokom zime ispod lišća i pokošene trave. Često me pitaju za miševe koji mogu da prezime ispod slame (malča) tokom zime i prave štete, ali to su retki slučajevi i primenjivati mere koje će ih oterati iz bašte. Malč koji se postavlja po bašti predstavlja dom za veliki broj insekata tako da treba i po obodu bašte, gde se ne sprovode radovi, ostaviti male oaze  gde će se zavlačiti insekti, žabe, pauci i daždevnjaci.

my lili sm_thumb[3]

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1