Salata – hrana i lek
Izgled i stanište
Salata je biljka koja je veoma omiljena i odomaćena. Kod nas se uzgajaju lisnata salata koja obrazuje samo rozetu, salata za rezanje, glavičasta salata i to tip maslenke i tip kristalke.
Gajenje, berba i čuvanje bilja
Seje se, direktnom setvom u više navrata u rano proleće, leto i jesen, na otvorenom. Gajenjem u plastenicima i staklenicima, njeno korišćenje prošireno je na celu godinu.
Primena u narodnoj medicini
Gorak ukus salati daje laktucin, a prijatan, osvežavajući ukus organske kiseline, naročito jabučna i limunska.
Salata deluje umirujuće na organizam. Savetuje se uzimanje porcije salate pred spavanje jer povoljno utiče na nesanicu. Takođe olakšava iskašljavanje, povećava apetit i izlučivanje urina. Ovo povrće nepovoljno utiče na libido.
Narodna imena:
Vrtna salata, loćika, salata glavatica itd.
Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.