Salata – hrana i lek

Related imageIzgled i stanište

Salata je biljka koja je veoma omiljena i odomaćena. Kod nas se uzgajaju lisnata salata koja obrazuje samo rozetu, salata za rezanje, glavičasta salata i to tip maslenke i tip kristalke.

Gajenje, berba i čuvanje bilja

Seje se, direktnom setvom u više navrata u rano proleće, leto i jesen, na otvorenom. Gajenjem u plastenicima i staklenicima, njeno korišćenje prošireno je na celu godinu.

Primena u narodnoj medicini

Gorak ukus salati daje laktucin, a prijatan, osvežavajući ukus organske kiseline, naročito jabučna i limunska.

Salata deluje umirujuće na organizam. Savetuje se uzimanje porcije salate pred spavanje jer povoljno utiče na nesanicu. Takođe olakšava iskašljavanje, povećava apetit i izlučivanje urina. Ovo povrće nepovoljno utiče na libido.

Narodna imena:

Vrtna salata, loćika, salata glavatica itd.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1