Cveće u organskoj bašti

U našoj organskoj bašti sadimo sezonsko cveće, trajnice (perene) i cveće u saksijama ili žardinjerama na terasama ili u zatvorenom prostoru.

Saznajte više o Školi organskog baštovanstva

Cveće je neizostavni deo organskog povrtnjaka jer privlači korisne insekte i ima zaštitnu ulogu. Naravno da je važna i njegova lepota  jer cveće stvara živost i dinamiku, ne samo bojama cvetova, već i bojom i teksturom listova, stabljika itd.

Najviše posla oko cveća ima tokom aprila i maja. Plan je najvažniji i pravi se u rano proleće. Biljke saditi u grupama, vodeći računa da visoke i vrste srednje veličine idu pozadi, a nisko cveće napred. Voditi računa i o njihovim bojama i boji lišća.

cvece razno

Sezonsko cveće čine vrste koje završavaju svoj životni ciklus u jednoj godini: petunije, kadifice, lepe kate, lobelije, cinije, salvia, neven, dragoljub…Idealno je tokom januara i februara napraviti rasad, a sada je pravo vreme za setvu na otvorenom. Setvu obaviti u pripremljenu leju, prekriti seme sa nekoliko milimetara sitne zemlje, blago utisnuti i zasejano mesto stalno održavati vlažnim. Ukoliko su biljke iznikle gusto, rasaditi ih u grupi na drugo mesto.

Dvogodišnje vrste imaju ciklus rasta od dve godine, a cvetaju tek u drugoj: dan i noć, novčić, silena…

Trajnice su: božuri, đurđevak, ukrasni mak, karanfil…

Lukovice su višegodišnje vrste cveća sa podzemnim stablom u obliku lukovice: lale, anemone, perunike, ljiljani…

Tu su i ukrasne trave: kovilje, zečji repak, pampas trava…

Kombinovanjem vrsta dobijamo sklad, a sađenjem uz zimzelene vrste i travu dobijamo kontrast i ističeno njihovu lepotu.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1