Planeta i Mi

Saznajte više o organskom gajenju povrća i voća

Svet se već  dugo pita šta će biti sa nama u budućnosti, a klimatske promene, toliko dugo najavljivane, već su postale deo svakodnevice stanovnika širom planete. Kao da su se sve sile prirode urotile protiv nas. Svi vidimo da se nešto menja ali nam izmiče činjenica da nije ugrožena Planeta već život na njoj.

Zato moramo da se zapitamo da li će naši potomci imati gde da žive i resurse koji će da ih podrže? Jer, Planeta će se uvek pobrinuti za sebe, život će kreniti iz početka u možda nekom drugom obliku, a mi, koji smo sada na njoj, treba da obezbedimo uslove da ovaj predivan svet raznolikosti, oblika i boja ne bude zauvek izgubljen. Ove stranice posvećene su opstanku života, opstanku koji je sve neizvesniji. Decenijama su najavljivane posledice nagle industrijalizacije, globalizacije i rastućeg jaza između razvijenih i nerazvijenih zemalja, imućnih i onih koji se svakodnevno bore da prežive.

Pročitajte i Ishrana ptica tokom zime    Korisni insekti – bubamara

Sada smo negde tako blizu linije koja će ovu civilizaciju odvesti u veliku i globalnu ekološku katastrofu ili okrenuti svet ka jednom zajedničkom cilju koji je sada i najvažnij-sačuvati resurse i opstanak. Nekada sam mislila da je baš sve u našim rukama, nas pojedinaca, da je naša osveštenost i volja dovoljna da promeni svet.

Od tada je prošlo 23 godine i tu smo gde smo, ne mnogo odmaknuti od pozicije u kojoj smo bili, tvrdoglavi u svojoj doslednosti da ne učimo na greškama drugih zemalja i istrajni u tome da ne štitimo ono što se još da zaštititi. I mi ćemo, kao i svi drugi, prvo dopustiti da se sve uništi, a onda krenuti da čuvamo i štitimo…Pitanja kao što su kvalitet hrane i vode, zagađenje vazduha i zemljišta, primarna zdravstvena zaštita, socijalna sigurnost i briga o nemoćnima i bolesnima ostaju nerešena i posle decenija zalaganja mnogih od nas. Nije na odmet pisati i pričati o tome iznova, iznova. Autor:

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1