Šargarepa seme – organsko baštovanstvo

Royal Seeds semena proizvode se na prostoru bivše Jugoslavije (Vojvodina…) kao i u Mađarskoj, Sloveniji, Italiji itd. U Vojvodini su proizvedena semena praziluka, crnog luka, salata, tikvi i tikvica, pasulja, paprike, paradajza, i lekovitog i začinskog bilja.
U ponudi se mogu naći sertifikovana organska semena povrća, i ona iz konvencionalne proizvodnje (ukrasne vrste…).

Semena su upakovana u papirne kesice koje su plastificirane UNIKATNOM I INOVATIVNOM plastikom od povrća, izrađena pomoću najmodernijih proizvodnih postupaka. Kesice se mogu reciklirati ili kompostirati. Označene su zaštitnim znakom BIOPACK.

Poruči seme šargarepe

Kvalitetan koren ima tanku srčiku. Šargarepa je bogata vitaminima K, C, E, vitaminima B grupe, folnom kiselinom, fosforom, kalijumom, manganom i molibdenom. Takođe obiluje vrednim antioksidansima. Koren je bogat šećerima, proteinima, sirovim vlaknima i specifičnim eteričnim uljem.

Sa setvom se može početi još u februaru ili martu, u zavisnosti od pripremljenosti zemljišta. Šargarepa posejana u proleće vadi se iz zemlje krajem juna i početkom jula. Mlade biljke i lišće mogu bez oštećenja izdržati slabe kratkotrajne mrazeve od -3 do -4 ºC.

Razmak pri setvi zavisi od sorte i kreće se u rasponu 3–10 cm između biljaka i 25–50 cm između redova. Seme klija sporo i neujednačeno. Prinos korena: 2,5–6 kg/m2.

Literatura:  Organska basta     Gajenje povrća od A do Š      Ređe gajene vrste povrća