Šargarepa seme – organsko baštovanstvo

Saznajte više o Školi organskog baštovanstva

Kvalitetan koren ima tanku srčiku. Šargarepa je bogata vitaminima K, C, E, vitaminima B grupe, folnom kiselinom, fosforom, kalijumom, manganom i molibdenom. Takođe obiluje vrednim antioksidansima. Koren je bogat šećerima, proteinima, sirovim vlaknima i specifičnim eteričnim uljem.

seme raznih vrsta šargarepe možete kupiti ovde

Sa setvom se može početi još u februaru ili martu, u zavisnosti od pripremljenosti zemljišta. Šargarepa posejana u proleće vadi se iz zemlje krajem juna i početkom jula. Mlade biljke i lišće mogu bez oštećenja izdržati slabe kratkotrajne mrazeve od -3 do -4 ºC.

Razmak pri setvi zavisi od sorte i kreće se u rasponu 3–10 cm između biljaka i 25–50 cm između redova. Seme klija sporo i neujednačeno. Prinos korena: 2,5–6 kg/m2.

Literatura:  Organska basta     Gajenje povrća od A do Š      Ređe gajene vrste povrća

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1