U susret praznicima – smrča kao novogodišnja jelka

Srča kao jelka i kupovina pravog, živog drveta unosi miris zime i snega u naš dom i podseća nas na zaboravljene priče iz detinjstva.

Pred Novogodišnje praznike radujemo se vremenu koje ćemo provesti sa porodicom i prijateljima, kupujemo ukrase i ukrašavamo dom. Najmladji članovi nestrpljivo čekaju najvažniju predprazničnu aktivnost – kićenje novogodišnje jelke.

foto: nhchristmastrees

Iako se sada može pronaći veliki izbor plastičnih jelki, kupovina pravog, živog drveta unosi miris zime i snega u naš dom i podseća nas na zaboravljene priče iz detinjstva. Ukoliko se odlučite za jelku sa busenom miris iglica ispuniće vaš dom i  doprineti svečanoj, prazničnoj atmosferi.
Iako mi kažemo da kupujemo novogodišnju jelku, najčešće se u prodaji nalaze smrče, a mogu se naći i srebrna smrča, smrča omorika, dugoiglicava jela itd. Smrču odlikuju pravo stablo, tanka kora koja je u mladosti glatka, a kasnije ispuca. Šišarkice su viseće, postavljene pod uglom u odnosu na grančicu.

Saznajte više o organskom gajenju povrća i voća

Smrče rastu u hladnim i umereno toplim oblastima Severne polulopte i zastupljeno je oko 40 vrsta. Sem značajne upotrebne vrednosti ovog drveta, izuzetno se puno koristi u dekorativne svrhe. U tu svrhu smrče se mogu saditi u grupama, kao solitarne biljke ili u vidu živih ograda. Najzastupljenija vrsta je bodljikava smrča (Picea pungus Engelm), konusne krošnje i granama pravim i horizontalno postavljenim u odnosu na stablo. Njena postojbina su planinski masivi zapadnih delova Severne Amerike gde raste na visini od 2000-3000 m.

foto: adisasullivan

Ukoliko ste kupili smrču sa busenom pred Novu godinu dobro je znati da dobro podnosi različita klimatska podneblja i različite tipove zemljišta. Ova drvenasta biljka dobro podnosi duge i hladne zime, dok je tokom leta muče sušni dani kada biljka znatno slabije i sporije napreduje. Bodljikava smrča najbolje od svih četinara podnosi prašinu i štetne gasove i odličan je izbor za sađenje u urbanim sredinama.

Naša omorika, foto: minimalisti.com

Kupljenu smrču (kontejnersku sadnicu) treba držati u hladnoj prostoriji ali je to nemoguće ispuniti jer novogodišnja jelka zauzima centralno i najlepše mesto u toplom domu. Kupljena sadnica u takvim uslovima ostaje do iza 15.januara tako da joj nije lako da opstane u pregrejanim stanovima i kućama. Nakon završetka praznika obično su pregrejane, isušene, opalih iglica i suve zemlje.

Nakon praznika jelku izneti u hladnu prostoriju, dobro zaliti i ostaviti je u njoj dva-tri dana pre nego što se iznese napolje. Tako „pripremljena“ jelka može da izdrži nekoliko dana napolju dok ne dođe pogodno vreme za sađenje. Četinari se mogu saditi od kasne jeseni do ranog proleća, a da li ćete moći zasaditi svoju novogodišnju jelku nakon praznika zavisi od toga da li je zemlja smrznuta. Spoljna temperatura bi trebala da bude iznad 3*C .
Najpre pripremiti sadne jame, prečnika 30-35 cm i dubine do 35-40 cm. Iskopati jamu kružnog oblika, gornji sloj staviti sa strane jer je bogat hranljivim materijama, očistiti od primesa i korova. Donji sloj odvojiti na drugu stranu, a dno jamerekopati i zemlju usitniti. Na dno sipajte organsko đubrivo, pregoreli stajnjak (obavezno ga prekriti slojem zemlje kako koren ne bi bio direktno u kontaktu sa đubrivom) ili kompost. Preko đubriva staviti zemlju iz površinskog sloja, žile skratiti ukoliko štrče. Biljku staviti u sadnu jamu, ravnomerno rasporediti koren, a zemlju stavljati sloj po sloj oko korena i stabla, dobro sabiti i utabati oko biljke. Zemlju oblikovati tako da se voda za zalivanje sliva ka stablu. Ukoliko je busen bio pred sađenje dobro natopljen vodom, ne zalivati biljku do proleća. Ukoliko dođe do naglog otopljavanja tokom zime proveriti da li se zemlja osušila i zaliti sadnicu. Zalivanje i okopavanje su mere nege u prvih godinu dana kada je najvažnije da se smrča dobro ukoreni.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

Ređe gajene vrste povrća

Gajenje povrća od A do Š

Začinske i lekovite biljke u organskoj bašti

Kompost – srce organske bašte

Bašta za početnike

Organska bašta

Organskabašta 2 – Baštovanstvo pod okriljem prirode

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1