Radovi u bašti tokom juna | Organska bašta

Radovi u bašti tokom juna

U bašti uveliko za branje stižu rani kupus, kelj, rani karfiol i keleraba kao i šargarepa, krompir, grašak, tikvice i krastavac iz rane proizvodnje. Paradajz koji je rasađen tokom aprila i maja već ima plodove, a ovo je krajnje vreme za njegovo rasađivanje kao i za rasad paprike. Po branju graška stabljike ne čupati već ih odseći do zemlje. Paradajzu treba redovno uklanjati zaperke kako ne bi odvlačili hranu koja je preko potrebna plodu. Takođe pincirati krastavce i dinje radi većeg prinosa. Pomoću prirodnih sredstava za zaštitu brinuti o kupusnjačama, pojavi leptira kupusara kao i krompirove zlatice.

Šta sve treba da uradite ukoliko planirate baštu za narednu sezonu

Vreme je i za zimsku endiviju i zimske rotkve. Povrće prihranjivati tečnim đubrivom od gaveza. Kupusnjačama treba povremeno dodavati kompost kao i blitvi, celeru i praziluku. Stavljanje pokrivke-malča je obavezno kao i okopavanje (ukoliko je neophodno) i zalivanje/navodnjavanje.

karfiol u boji

Poslednja nedelja juna i početak jula su pravo vreme za rasađivanje kupusnjača. Ove biljke zauzimaju i mesto u plodoredu, tj. za rast troše puno hranljivih materija. Kupus dobro uspeva na srednje teškim i teškim zemljištima. Biljke rasaditi vodeći računa o plodoredu i mešovitoj setvi i sadnji.  Zemljište pre sađenja prekopati (ukoliko je sabijeno i siromašno humusom) i nađubriti ili prorahliti ukoliko je rastresito i humusno. Rasad kupusnjača treba je zdrav i  ima 4-5 listova i razgranat koren. Sadilicom napraviti rupu u zemlji, sipati kompost ili stajnjak i zasaditi biljku. Blago utisnuti zemlju oko stabljike i zaliti. Držati biljke zasenjene bar 24 sata. Kupus traži puno vode, naročito od momenta kada započne sa zavijanjem glavice. Zalivati ga svakih 5-7 dana.

Brokolu rasaditi početkom jula. Kod karfiola i brokole je izuzetno važno i ravnomerno snabdevanje vodom i hranljivim materijama inače ruže mogu da ostanu male. Ostale kupusnjače traže redovnu obradu zemljišta, zalivanje i primenu dodatnih tehnika (uvezivanje listova karfiola itd). Mogu se gajiti i sorte koje preklapaju nerazvijenu cvetnu ružu. Nakon sađenja voditi računa o pojavi buvača, kupusara, kupusnog moljca i kupusne vaši.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA koja se sprovodi od 1996. godine. U svet izdavastva ulazi 1996. godine sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Pisac je velikog broja priručnika koji popularizuju organsku proizvodnju (Organska bašta, Gajenje povrća od A do Š, Ređe gajene vrste povrća, Kompost-srce organske bašte, Začinske i lekovite biljke u organskoj bašti, Bašta za početnike ...). Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima.  More Posts

UA-96174983-1