Naklijavanje krompira

Preuzeto iz knjige: „Gajenje povrća od A do Š“

Krompir se lako gaji, a može se saditi u kućice ili u redove. Ukoliko se sadi u kućice, krtole treba rasporediti tako da svaka ima dovoljno prostora za rast.

Za gajenje treba obezbediti zdrav sadni materijal – krtole. Proizvođač deklaracijom garantuje da one nisu zaražene, a semenski krompir treba da se naklija pre sađenja.

Saznajte više o organskom gajenju povrća i voća

Staviti krtole u plitka korita, sanduke ili kartone za jaja. Okrenuti prema gore stranu sa najviše okaca. Držati krtole na svetlom i toplom mestu (12–15 °C), daleko od direktnog uticaja sunca, sve dok izdanci ne počnu da niču. U ovom slučaju iz gomolja izbijaju kratke čvrste klice koje nakon sađenja brzo izlaze iz zemlje, krompir ranije sazreva i prinosi su veći. Krtole su spremne za sađenje kada su izdanci 3–4 cm dužine. Premestiti proklijale krtole na hladnije mesto mesec dana pre sađenja u baštu.

Naša izdanja možete poručiti preko knjižara  Delfi,  Vulkan,  SolarisMakart,  Dobra knjiga ,Vesela knjiga – Valjevo i u poljoapoteci  Happy garden – Kumodraž.

         

     

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1