Najčešće bolesti povrća

Bolesti koje se mogu ispoljiti u bašti imaju više prouzrokovača, a preventivne mere zaštite, naročito preventivno prskanje biljnim zaštitnim sredstvima od izuzetnog je značaja. Povrće najčešće strada od različitih gljiva, a ređe prouzrokovače bolesti predstavljaju bakterije i virusi. Parazitske gljive žive u ili na organima biljaka, uzimajući napadnutoj i oboleloj biljci hranu i razarajući njeno tkivo.

Saznajte više o organskom gajenju povrća i voća

Ovi vremenski uslovi  idealni su za razvoj gljiva, odnosno bolesti koje uzrokuju, jer im svakodnevne kiše i relativna visoka vlažnost vazduha, uz višu temperaturu, odlično pogoduju rastu.

Plamenjača je gljivično oboljenje koje napada povrće iz porodice kupusnjača, salatu, luk, spanac, krastavcce, dinje, lubenice i tikvice.

plamenjaca paradajza

Pepelnica  se pojavljuje kao bela brašnasta navlaka na gornjoj povšini lista.

pepelnica

Plesan najčešće napada osetljive plodove povrća i voća.

Siva i bela trulež napadaju biljke koje se previše zalivaju ili navodnjavaju.

siva plesan na zrelom plodu paradajza

Bakterije prodiru u biljku putem prirodnih otvora na biljci ili kroz povrede na stabljici, korenu, listu ili plodu.

U narednim tekstovima bavićemo se metodama i sredstvima koje možemo primeniti u borbi protiv od bolesti i štetočina.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1