Šta se može brati u septembru

U ovom periodu godine dozrevaju i beru se kornišoni, grašak i boranija (stabljike ne treba čupati već orezati do zemlje), paprika, paradajz, tikvice, dinje, tikve, salate, mladi lukovi, rotkvice, a i krajnje je vreme za vađenje krompira. Ovaj mesec je idealan i za branje lekovitog bilja i razmnožavanje ruža.

Saznajte više o Školi organskog baštovanstva

U drugoj dekadi meseca sejati, svakih 7-10 dana, rotkvice, spanać i salate. Pred kraj meseca voditi računa o pojavi mraza, jer su noći hladne (pogotovo se mraz može javiti u ravničarskim krajevima), a temperature počinju da padaju.

čeri na tanjiru

www.unsplash.com

Povrće osetljivo na hladnoću (paradajz, paprika, tikve, tikvice, krastavci, dinje, pasulj i boranija) mrazevi mogu uništiti. Osetljivi su  i cveće i neki začini. Pripremiti foliju i njime noću prekrivati osetljive biljke, a   zrele plodove obrati kako ne bi bili oštećeni.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1