Kad proleće kasni

Iako je 21. marta zvanično stiglo proleće, mi to nismo ni primetili, a još uvek se bele krovovi na okolnim zgradama u mom komšiluku. Pošto smo na brdu, tek danas se istopio sneg na trotoaru, ali se još uvek dobro drži na travnim površinama. Dugo nije bilo ovako snežno tokom marta, bar u nižim predelima.

Hladno vreme i sneg koji su padali do pre samo nekoliko dana otvorili su brojna pitanja i dileme na koje će baštovani i proizvođači morati da nađu odgovore. Ovo je svakako izazov, i za one koji su uradili jesenju pripremu zemljišta, i za baštovane koji su bili sprečeni i čekali povoljno vreme tokom januara i februara.

 Organska bašta    Gajenje povrća od A do Š

Šta je tu je ali ostaje pitanje kako i na najbolji način obaviti željenu setvu.

Svi koji su tokom zime napravili spisak željenih kultura i nabavili semenski i sadni materijal sada čekaju da sine sunce i natopljena zemlja počne polako da se suši.

Prolećna, kasna obrada, može početi tek kada se zemlja ne lepi za obuću, alat ili plug. Potrebno je 7-10 sunčanih dana u kontinuitetu da bi se zemljište prosušilo i ugrejalo, a to je osnovni preduslov njene obrade i setve. Kojom brzinom će se zemljište sušiti i ugrejati zavisi od njegovog sastava (peskovitije zemljište će brže biti spremno, a teža, glinovitija zemljišta traže više toplote i više toplih dana) i vremenskih uslova (osunčanosti, temperature, vlažnosti vazduha, vetrovitosti…).

Saznajte više o organskom gajenju povrća i voća

Baštovani koji još nisu isplanirali proizvodnju i nabavili semena mogu to sada da urade. U zavisnosti od liste željenih kultura mogu nabaviti arpadžik crnog i crvenog luka, čenove belog luka za sadnju, semena zeleni, celera, praziluka, graška, raznih prolećnih sorti salata, blitve, spanaća, rukole, cvekle…

Unos organskih đubriva se sprovodi po striktnom planu na površinama gde će se gajiti kulture koje dobro podnose stajnjak ili kompost. Pošto je kasno za unos đubriva pred obradu zemljišta, ostaviti zgoleli stajnjak ili kompost sa strane kako bi se kasnije dodao prilikom rasađivanja u jamice ili kanale za sađenje onim kulturama kojima je neophodno više hraniva. Leje gde će se sejati grašak ne đubriti uopšte.

Čim vremenski uslove dozvole uraditi plitku obradu plugom ili ašovom na onim površinama na kojima je zemljište još uvek sabijeno i siromašno humusom. Ukoliko je zemljište glinovito potrebno ga je usitniti i „prefrezirati” kako bi se dobio setveni sloj. Grabuljama poravnati površinu uklanjajući krupnije buse sa strane (kiša će ih kasnije usitniti). Nakon ravnanja, uz pomoć kanapa i kolčića razmeriti radne površine.

Organska bašta – Snežana Ognjenović

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1