Organska paprika, proizvodnja, nega, zaštita II deo

Izdavač „Organska bašta: sva izdanja – baštovanstvo

Setva i sađenje

Sejati dezinfikovano seme. Rasad se za ranu proizvodnju seje u zaštićenom prostoru, toplim lejama i plastenicima, za srednje ranu u polutoplim lejama, a za kasnu proizvodnju na otvorenom bez zaštite. Potrebno je 6-10 g/m2, u zavisnosti od vremena setve.

Najbolje je rasad saditi u supstratu u plastičnim kontejnerima (saksijama, čašama itd). Rasad se pikira 20-25 dana nakon setve, kad se na biljkama razviju dva stalna lista, a biljke zaseniti. Rasad se kali (izlaže spoljnim uslovima) 10-15 dana pre sađenja smanjenim zalivanjem i pojačanim provetravanjem.

Saznajte više o Školi organskog baštovanstva

Da bi se biljka dobro primila treba da ima 4-5 lepo razvijenih listova i razgranat koren. Kupljeni rasad, ukoliko ga nećete odmah zasaditi, držati na mračnom i prohladnom mestu, umotan u vlažne novine.

Pročitajte više o: krompirovoj zlatici, lisnim vašima, leptiru kupusaru, puževima

Paprika se sadi u mešovitoj sadnji u redove sa bosiljkom ili drugim biljkama prijateljima u pravcu sever jug. Na otvorenom je saditi kada prođe opasnost od kasnih mrazeva, a ukoliko se rasađuje u aprilu, obezbediti materijal za pokrivanje.

Papriku saditi na veću dubinu od one koja je bila u klijalištu predveče ili po oblačnom danu. Zemljište dobro pripremiti, dobro pred sadnju zaliti, sadilicom napraviti jamice, sipati malo komposta ili zgorelog stajnjaka, postaviti pažljivo biljku i vratiti zemlju. Po dužnom metru možete zasaditi 6-8 biljaka.  Po rasađivanju biljke zaliti. Rasađene biljke zakloniti od jakog sunca prvih 24 sata.

Nega biljaka

Nakon rasađivanja, ukoliko zemljište nije rastresito i prekriveno organskim materijalom biljke redovno okopavati. Prihranjivati papriku organskim đubrivima i redovno zalivati ili navodnjavati. Redovno voditi računa o korovima između redova i uz obode bašte.

Ishrana biljaka

Paprika zauzima i mesto u plodoredu i traži puno hranljivih materija. Stvara veliku lisnu masu, troši puno azota ali i fosfora i kalijuma. Ukoliko ste u mogućnosti uradite analize uzorka zemljišta, voditi računa o kalcijumu u zemljištu i dodavati ga po potrebi.

Bolesti i štetočine

Preventivne mere su dezinfekcija semena i supstrata, ne povređivanje biljaka, umereno đubrenje organskim đubrivima i vođenje računa o plodoredu. Papriku čuvati od plamenjače i redovno primenjivati mere zaštite.

U borbi protiv lisnih vaši koristiti preventivne mere kao što su privlačenje korisnih insekata i sađenje biljaka koje ove štetočine vole. Povremeno posipati pepeo drveta protiv mrava i podgizajućih sovica, a protiv puževa postavljati lovne klopke.

Macerat od koprive

Berba

U početku, plodovi se beru svakih 5-6 dana, a nakon toga svaka 2-3 dana. Obranu papriku treba u što kraćem vremenu potrošiti ili pripremiti za prodaju.

Saznajte više i o gajenju: krompira, crnog luka, graška, rotkvice, salate, kupusa

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1