Izvoz organske hrane povećan pet puta

Organska proizvodnja budućnost je srpske poljoprivrede, jer sve što bi se stvorilo otišlo bi u izvoz. Evropska unija najviše traži naše jabuke, smrznute kupine i maline, pojedine žitarice, lekovito bilje i povrće. Interesovanje, kažu stručnjaci, za organsku proizvodnju sve je veće.

Prema rečima Veljka Jovanovića, savetnika predsednika Privredne komore Srbije, sa oko 9.000 hektara u 2014. godini došli smo do 15.000 u prošloj. S druge strane, učešće organske proizvodnje u ukupnom zemljištu je oko 0,44 odsto.

– Izvoz organskih proizvoda je za tri godine porastao za oko 500 odsto – ispričao je Jovanović. – A sa 300 proizvođača opširnije – AgroNews.

20160207_115404

About gardenorg

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA koja se sprovodi od 1996. godine. U svet izdavastva ulazi 1996. godine sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Pisac je velikog broja priručnika koji popularizuju organsku proizvodnju (Organska bašta, Gajenje povrća od A do Š, Ređe gajene vrste povrća, Kompost-srce organske bašte, Začinske i lekovite biljke u organskoj bašti, Bašta za početnike ...). Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima.  More Posts

UA-96174983-1