Dezinfekcija semena i poboljšanje klijavosti
Semena iz organske proizvodnje se ne tretiraju fungicidima, stoga je od izuzetnog značaja dezinfikovati seme pre setve.
Semena iz organske proizvodnje se ne tretiraju fungicidima, stoga je od izuzetnog značaja dezinfikovati seme pre setve. Dezinfekciju možemo sprovesti potapanjem semena u fermentisani ekstrakt koprive ili jak čaj od kamilice kao i u rastvor kalijum permanganata. Podgrevanje semena na temperaturi od 50 stepeni se takođe koristi za dezinfekciju.
Kako je ubiranje ranih plodova, pogotovo u proleće, kada je malo zeleniša, jedan od ciljeva gajenja, na nekoliko načina možemo pospešiti klijanje semena i skratiti vreme koje je potrebno da seme prirodno nabubri u zemljištu i isklija.
Da bismo ubrzali klijavost semena možemo koristiti najrazličitije metode:
• Podgrevanje semena krastavaca, lubenice, dinje, crnog luka i paradajza
• Kvašenje se primenjuje za sve vrste povrća.
• Naklijavanje se obavlja između dva sloja dobro nakvašene tkanine i pri temperaturi oko 25°C.
Saznajte više o Školi organskog baštovanstva
Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.