Dezinfekcija semena i poboljšanje klijavosti

Semena iz organske proizvodnje se ne tretiraju fungicidima, stoga je od izuzetnog značaja dezinfikovati seme pre setve.

Semena iz organske proizvodnje se ne tretiraju fungicidima, stoga je od izuzetnog značaja dezinfikovati seme pre setve. Dezinfekciju možemo sprovesti potapanjem semena u fermentisani ekstrakt koprive ili jak čaj od kamilice kao i u rastvor kalijum permanganata. Podgrevanje semena na temperaturi od 50 stepeni se takođe koristi za dezinfekciju.

Kako je ubiranje ranih plodova, pogotovo u proleće, kada je malo zeleniša, jedan od ciljeva gajenja, na nekoliko načina možemo pospešiti klijanje semena i skratiti vreme koje je potrebno da seme prirodno nabubri u zemljištu i isklija.

Da bismo ubrzali klijavost semena možemo koristiti najrazličitije metode:

•    Podgrevanje semena krastavaca, lubenice, dinje, crnog luka i paradajza
•    Kvašenje se primenjuje za sve vrste povrća.
•    Naklijavanje se obavlja između dva sloja dobro nakvašene tkanine i pri temperaturi oko 25°C.

Saznajte više o Školi organskog baštovanstva

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

 

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1