Napravite vrtne staze prekrivene korom

Staze koje vijugaju kroz zelenilo i cveće, ali i one kojima hodamo dok radimo u bašti mogu se prekriti raznim materijalima kako bi hodanje bilo olakšano, pogotovo tokom obilnijih kiša tokom jeseni, zime i ranog proleća.

Za popločavanje staza mogu se koristiti razni prirodni materijali, a jedan koji nam je često dostupan u većoj količini jeste kora drveta. Samo polaganje kore nije zahtevno, a ovakva staza je izdržljiva i može dugo da traje. Za razliku od kamenih ploča, cigle i drugog materijala, ovaj prirodni materijal omogućava provetravanje zemljišta. Uz to harmonično izgleda u organskoj bašti.

Od materijala su potrebni impregnirane daske i kora drveta.

staza od kore zavrsena

Za početak trasirati staze, tj. označiti pravac pružanja, širinu i pobosti kolčiće i zategnuti kanap. Zatim ašovom iskopati zemlju do 20 cm dubine. Uz kanap, uz ivice staze, ašovom oštro odseći zemlju i takođe je izvaditi.  Važno je takođe da znate osobenosti zemljišta, da li se voda duže zadržava na njemu posle kiše ili je zemljište propustno.  Ukoliko se zemljište ne drenira prirodno nasuti sloj šljunka do 5 cm visine.

Postaviti daske i kolčićem ih učvrstiti i po stazi posuti koru drveta. Kore treba da budu nasute do ivice dasaka. Od debljine sloja zavisi i njena dugotrajnost, ali se nakon nekoliko godina dodaje novi sloj. Što se više po stazi hoda to će ona biti kompaktnija.

Saznajte više o organskom gajenju povrća i voća

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1