Održan seminar „Značaj organske poljoprivrede za zaštitu prirode“, Gostoljublje

Od 20. do 22. maja 2015. godine održan je, u selu Mionica kod Kosjerića,  seminar „Značaj organske poljoprivrede za zaštitu prirode“  u organizaciji Mladih istraživača Srbije uz podršku Međunarodnog Višegrad fonda i Ministarstva spoljnih poslova Republike Koreje.

Učesnici seminara su imali priliku da se kroz prezentacije opšteg stanja, problema ali i kroz primere dobre prakse upoznaju sa vodećim koristima i izazovima organske poljoprivrede. Seminar je okupio preko 20 učesnika iz različitih institucija i organizacija. Završnog dana seminara, 22. maja, povodom Međunarodnog dana biodiverziteta, održana je prezentacije o ovoj globalnoj inicijativi i o značaju očuvanja biodiverziteta kao i saradnje različitih sektora na zaštiti prirode.
Tokom seminara su prezentovane i diskutovane sledeće teme:
Mala poljoprivredna gazdinstva u Srbiji;
Zajednička poljoprivredna politika EU i pregovori u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja;
Stanje organske poljoprivrede u Srbiji;
Primeri pozitivne prakse u organskoj poljoprivredi;
Značaj organske proizvodnje za zaštitu prirode;
IPARD program – mogućnosti koje donosi za poljoprivrednike;
Primeri pozitivne prakse u organskoj poljoprivredi;
Međunarodni dan biodiveziteta i mogućnosti saradnje sektora zaštite prirode i poljoprivrede;
Značaj ruralnih zajednica za očuvanje biodiverziteta Srbije.
Domaćini su nam bili Marija i Željko Sredić, Turističko domaćinstvo Gostoljublje.
turističko_domaćinstvo
080
088
stara_kruška
izgled_vajata
About gardenorg

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA koja se sprovodi od 1996. godine. U svet izdavastva ulazi 1996. godine sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Pisac je velikog broja priručnika koji popularizuju organsku proizvodnju (Organska bašta, Gajenje povrća od A do Š, Ređe gajene vrste povrća, Kompost-srce organske bašte, Začinske i lekovite biljke u organskoj bašti, Bašta za početnike ...). Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima.  More Posts

UA-96174983-1