Organska boranija za aprilsku setvu | Organska bašta

Organska boranija za aprilsku setvu

Poručite priručnike: Organska bašta    Gajenje povrća od A do Š

Boranija se seje krajem aprila ili početkom maja, kada prođe opasnost od kasnih mrazeva. U kućice se seje po 5–6 zrna kada su u pitanju niske sorte, ili 5–7 semenki ako se radi o visokim sortama. U redove se seje na 30–50 cm između redova i 5–8 cm između biljaka u redu.

Foto: Burpee Seeds

Boraniju treba zalivati u periodu cvetanja i obrazovanja mahuna. Mlade biljke neophodno je plitko okopavati i prihranjivati. Visoke sorte seju se u krug da bi se lakše podigle uz potporu.

Temperatura preko 35 °C prouzrokuje opadanje cveta. Na boraniji se mogu javiti pepelnica, rđa, mrka pegavost, a napadaju je i lisne vaši, puževi golaći i crveni pauk.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA koja se sprovodi od 1996. godine. U svet izdavastva ulazi 1996. godine sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Pisac je velikog broja priručnika koji popularizuju organsku proizvodnju (Organska bašta, Gajenje povrća od A do Š, Ređe gajene vrste povrća, Kompost-srce organske bašte, Začinske i lekovite biljke u organskoj bašti, Bašta za početnike ...). Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima.  More Posts

UA-96174983-1