Organska boranija za aprilsku setvu

Poručite priručnike: Organska bašta    Gajenje povrća od A do Š

Boranija se seje krajem aprila ili početkom maja, kada prođe opasnost od kasnih mrazeva. U kućice se seje po 5–6 zrna kada su u pitanju niske sorte, ili 5–7 semenki ako se radi o visokim sortama. U redove se seje na 30–50 cm između redova i 5–8 cm između biljaka u redu.

Foto: Burpee Seeds

Boraniju treba zalivati u periodu cvetanja i obrazovanja mahuna. Mlade biljke neophodno je plitko okopavati i prihranjivati. Visoke sorte seju se u krug da bi se lakše podigle uz potporu.

Temperatura preko 35 °C prouzrokuje opadanje cveta. Na boraniji se mogu javiti pepelnica, rđa, mrka pegavost, a napadaju je i lisne vaši, puževi golaći i crveni pauk.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1