Kalendar radova u junu

Organska bašta - radovi u junu 2Ukoliko je jun sušan, korenasto povrće okopati i dobro naliti kao i kupusnjače. Paradajzu ne prskati lišće, a papriku navodnjavati.

Prva dekada juna idealna je za setvu kupusa i karfiola. I dalje vodite računa o posejanom i rasađenom povrću štiteći ga i prihranjujući đubrivima biljnog porekla. U bašti uveliko za branje stižu rani kupus, kelj, rani karfiol i keleraba kao i šargarepa, grašak, tikvice i krastavac iz rane proizvodnje. Stabljike graška ne čupati već ih odseći do zemlje.

U drugoj dekadi posejati zimsku endiviju i rotkve. Sada je pravo vreme da se povrće prihranjuje tečnim đubrivom od gaveza jer biljke razvijaju veliku lisnu masu. Kupusnjačama treba povremeno dodavati kompost kao i blitvi, celeru i praziluku. Vodićemo računa da je površina leja uvek prekrivena naseckanim baštenskim otpacima, slamom ili lišćem.

Više o gajenju u skladu sa uticajem Meseca u knjizi „Vodič organskog baštovanstva za 2022. godinu

U trećoj dekadi juna rasađivaćemo kupusnjače. Paradajzu treba redovno uklanjati zaperke kako ne bi odvlačili hranu koja je preko potrebna plodu. Takođe pincirati krastavce i dinje radi većeg prinosa. Pomoću prirodnih sredstava za zaštitu brinuti o kupusnjačama, pojavi leptira kupusara kao i krompirove zlatice.

U voćnjaku sprovodi zaštitu voćnjaka od štetočina i bolesti. Obaviti zelenu rezidbu mladih bresaka. U junu se beru malina, trešnja, višnja i rane sorte kruške, jabuke, breskve, kajsije i šljive.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1