Predstavljamo proizvođača – Zoran Atanacković, Crepaja

Porodica Atanacković – Crepaja

IN MEMORIAM

Zoran nije više među nama. Njegov dugogodišnji rad i zalaganje doprineli su razvoju organske poljoprivrede u Srbiji, a njegova prerana smrt ožalostila je ceo organski sektor. 

Gazdinstvo Atanacković iz Crepaje je od 2011. godine u organskom statusu. U ponudi imaju pšenicu, speltu, soju, beli, žuti i crveni kukuruz, ječam, lan i pasulj.

Porodica Atanacković se poljoprivredom bavi 35 godina, a značaj organske poljoprivredne proizvodnje je uvidela još pre 15 godina kada zakon o organskoj proizvodnji nije ni postojao u Srbiji. Razvoj organske proizvodnje kao i drugih oblika održive poljoprivrede zavisi od znanja, od svesti o potrebi očuvanja prirodnih resursa i životne sredine, ali i od ekonomskih činilaca, tržišta kao i podsticajnih sredstava za organsku proizvodnju i za zaštitu životne sredine. Porodica Atanacković je u svom posedu imala parcele koje nisu bile tretirane hemijom i od njih su krenuli. Godinama su širili svoja znanja i usavršavali tehnologiju proizvodnje i zahteve tržišta. Rezultat je vrhunski kvalitet i prepoznatljivost na domaćem tržištu. Po principima organske proizvodnje gaje autohtone ratarske kulture, zaboravljene sorte crvenog, belog i žutog kukuruza, žute i crne soje, najstariju žitaricu speltu, pšenicu, lan, ječam i pasulj. Porodica Atanacković uzgaja takozvani šoder pasulj koji je nalik kamenčićima različite boje, a ima odličan ukus i lekovita svojstva. Za njegovu proizvodnju nije potrebno đubrenje niti zalivanje zemljišta, a ne bere se nego kosi, i to u ranim jutarnjim satima, pre rose. Sprema se kao običan pasulj, mada se kuva sa maslinovim uljem i povrćem, po ukusu.

UA-96174983-1