Organska zaštita bilja – važna uputstva!

Zaštita počinje pravljenjem plana tokom zime i realizuje se tokom cele sezone.

Dozvoljena sredstva (biološki insekticidi, fungicidi…) se ne mogu koristiti u preventivne svrhe.

Uvek kada tretirate biljke u bašti stavite zaštitu za grlo i nos i  koristite gumene rukavice i naočare.

Posle korišćenja zaštitnih sredstava temeljno oprati ruke i umiti lice.

Isto važi i za korišćenje sredstava za ishranu biljaka, naročito ako su poreklom od stajnjaka.

Ukoliko koristite otrovne biljke kao sirovine za izradu domaćih sredstava za prskanje, voditi računa o njihovom lagerovanju i držati ih van domašaja dece i kućnih ljubimaca.

Preventivne mera zaštite su izuzetno važne.  Više o preventivnim merama i zaštitnim sredstvima saznajte na predavanjima i obukama.

Delovi teksta preuzeti iz knjige:  Organska bašta 2 – Baštovanstvo pod okriljem prirode

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1