Mixer festival – Beogradski klimatski maraton, Organska poljoprivreda

Mesto održavanja: Galerija 12 HUB (Karađorđeva 59),

Početak: 17 časova

Ova radionica se sastoji iz 4 celine:

  • Poljoprivreda i klimatske promene
  • Organska poljoprivreda kao metod prevazilaženja i adaptacija na klimatdke promene
  • Hrana za budućnost (Snežana Ognjenović)
  • Radionica: ’Kreiranje vaše bašte’

Poljoprivreda je možda više nego i jedna druga ljudska delatnost povezana sa vremenom i klimom. Ekstremne meteorološke pojave, kao što su suše, poplave, hladni i topli talasi, mogu imati dalekosežne posledice na poljoprivredu proizvodnju. Tokom predavanja slušaoci će biti upoznati sa ulogom poljoprivrede kao izvora gasova staklene bašte koja se značajno razlikuje od zemlje do zemlje zbog različite poljoprivredne prakse (t.j. da li je uzgajanje stoke dominantno ili je možda sama poljoprivredna biljna proizvodnja intezivna ili ekstenzivna, itd.), kao i nemogućnosti tačnog merenja emisija u poljoprivredi zbog složenih bioloških i ekoloških procesa. Predavanje obuhvata i načine prevazilaženja odnosno adaptacija na već postojeće klimatske promene.

Za organsku poljoprivredu se slobodno može reći da je to poljoprivredna proizvodnja koja imitira prirodne ekološke sisteme u kojima svako živo biće ima svoju malu ali važnu ulogu.Organska poljoprivreda je sistem ekološkog upravljanja proizvodnjom kojim se unapređuje raznovrsnost biljnih i životinjskih vrsta, kruženje materije u prirodi,mikrobiološka aktivnost zemljišta i zaštita životne sredine. Slušaoci će tokom predavanja imati priliku da se upoznaju sa osnovnim principima organske proizvodnje kao i metodama koje se koriste u proizvodnji koje umnogome doprinose smanjenju emisija gasova staklene bašte.

Jedna od preporuka adaptacije na klimatske promene u poljoprivredi je očuvanje autohtonog reproduktivnog materijala semena biljaka i rasa životinja kao izvora gena, kako bi se mogle stvoriti nove rase i vrste biljaka bolje adaptiranih na izmenjene klimatske uslove. Predavanje ’’Hrana za budućnost’’ će predstaviti koliko smo na područiju regiona izgubli dragocenih sorti biljaka i rasa životinja. Slušaoci će takodje biti upoznati sa pojmom održivosti u poljoprivredi.

U okviru predavanja održaće se i radionica ’’Kreiranje vaše bašte’’

Radionicu će sprovesti Snežana Ognjenović, promoter organske poljoprivrede i autor mnogih knjiga iz oblasti bio-baštovanstva i mr Danijela Pavićević konsultant iz oblasti organske proizvodnje.

Datumi, satnice

safe_image

About gardenorg

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA koja se sprovodi od 1996. godine. U svet izdavastva ulazi 1996. godine sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Pisac je velikog broja priručnika koji popularizuju organsku proizvodnju (Organska bašta, Gajenje povrća od A do Š, Ređe gajene vrste povrća, Kompost-srce organske bašte, Začinske i lekovite biljke u organskoj bašti, Bašta za početnike ...). Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima.  More Posts

UA-96174983-1