FAO: Veće zapošljavanje žena u organskoj poljoprivredi

Organska polјoprivreda se smatra proizvodnjom posebno pogodnom za zapošlјavanje žena i to iz više razloga. Za početak ovog posla potrebna su značajno manja ulaganja u poređenju sa konvencionalnom polјoprivredom, može se organizovati na malom posedu, a ženama nudi mogućnost da se ekonomski osnaže.

Konvencionalnom polјoprivredom u celom svetu vladaju muškarci, a pokazatelјi istraživanja koja su sproveli Internacionalna organizacija za organsku polјoprivredu (IFOAM) i Organizacija za hranu i polјoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) ukazuju na to da su žene u ovoj polјoprivredi uglavnom zaposlene kao radna snaga i retko su vlasnice farmi i zemlјišta.

Prema podacima ovih organizacija, u zemlјama u razvoju samo dva posto opširnije – AgroNews.

About gardenorg

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA koja se sprovodi od 1996. godine. U svet izdavastva ulazi 1996. godine sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Pisac je velikog broja priručnika koji popularizuju organsku proizvodnju (Organska bašta, Gajenje povrća od A do Š, Ređe gajene vrste povrća, Kompost-srce organske bašte, Začinske i lekovite biljke u organskoj bašti, Bašta za početnike ...). Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima.  More Posts

UA-96174983-1