Da li znate odgovor na ovo pitanje?

Lepi beli pokrivač za nekoliko dana su zamenili blato i kiša. Bez obzira na to, imamo osećaj da je zima prošla, a ovo varljivo sunce nas mami da razmišljamo o bašti i započnemo kupovinu semena. Međutim, pre semena čeka nas ozbiljan matematički posao koji će nam pomoći da se bolje organizujemo.

Kada radimo planiranje bašte, često postavim pitanje na koje odgovor dobijemo tek nakon mesec dana. Razmišljamo o sopstvenoj bašti, radujemo se vremenu koje ćemo u njoj da provedemo, naša baštica će biti prepuna plodova i boja, a vadićemo zdrave rotkvice, lukove, brati paradajz, papriku itd.

Kada, tokom obuka i kosultacija, počnemo sa planiranjem, najpre pričamo o vrstama koje možemo da sejemo i sadimo i o veličini prostora koji imamo ali to nije jedino što utiče na listu za kupovinu semena. Kada postavim pitanje: „A šta VI želite da gajite i u kojim kolčinama?“, nastaje zbunjenost jer svi znamo šta od povrća postoji, šta može da se kupi na pijaci, u marketu, sećamo se šta smo brali u bašti naše bake…Najčešće se srećem sa odgovorima koji ukazuje da mi kao potrošači ne znamo koje vrste povrća (i voća) trošimo, u kojim količinama, ne vodimo evidenciju o njihovoj nabavci, samo odemo na pijacu, kupimo…Povrće je nekada bilo jeftino, a mi zemlja „mesa“, i sem kupovine plodova za pripremu zimnice, ostala potrošnja nije previše opterećivala kućni budžet. Danas se situacija promenila, sem što je cena povrća porasla, brinemo i o njegovoj zdravstvenoj bezbednosti i o racionalnom korišćenju resursa.

Pre crtanja plana i pravljenja liste za kupovinu semena uvek treba da postavimo nekoliko pitanja: Kako se hranimo? Koliki udeo u našoj svakodnevnoj ishrani čini povrće? Koje povrće? Šta jedemo češće? Šta jede naša porodica? Da li stariji članovi ne mogu da jedu neko vrste povrća, a šta jedu mališani? Šta najviše kupujemo na pijaci, da li sve iskoristimo…Izbor povrća koje koristimo u ishrani vezan je i za mogućnosti njegovog skladištenja i čuvanja.

Tip ishrane (tradicionalna srpska ili mediteranska kuhinja, vegetarijanski ili makrobiotički način, ishrana sirovim namirnicama, razne dijete) i naše navike, nedeljni jelovnik, uzrast i godine članova porodice i njihovo zdravstveno stanje predstavljaju osnovu za pravljenje liste kultura koje planiramo da gajimo. Da bi dobili odgovor šta najčešće kupujemo, 30 dana treba da vodimo evidenciju o nabavci, a zatim radimo analizu. Ja to radim preko jelovnika, napravim listu, koliko puta nedeljno i mesečno kuvam ta jela, preračunam koliko je to glavica luka, šargarepa, kesica graška i drugog povrća i onda pomnožim sa prosečnom gramažom.  Tek nakon odgovora na gore postavljena pitanja stvaraju se uslovi za početak pravljenja rasporeda kultura i plana radova tokom godina.

Naredno pitanje je kada želimo da u bašti uberemo željene kulture. Grašak nam se jede pred leto, a treba ga i ostaviti za zimu. Šargarepa iz prolećne setve se troši do jeseni, a treba nam do kasnog proleća naredne godine. Imamo sezonsko povrće i ono koje trošimo tokom zime, 4 godišnja doba (zbog klimatskih promena uslovna 2), a baštu fiksne površine. Sada na scenu stupa, gore pomenuta, matematika. Najčešće, zbog raspoložive površine moramo da se odlučimo šta nam je prioritet.

Više o značaju povrća u ishrani, izboru kultura, planiranju bašte i brojnim agro i biotehničkim merama saznajte na našim obukama koje počinju u martu.

Početni nivo – 1. mart 2019. online obuka popunjen broj 15 časova teorije + 5 časova prakse + 3 časa gratis

Početni nivo – 2. mart 2019. obuka u učionici, Beograd         15 časova teorije + 5 časova prakse

Srednji 1 nivo – 23. mart 2019. obuka u učionici, Beograd     15 časova teorije + 5 časova prakse

Početni nivo – 1. april 2019. online obuka                                  15 časova teorije + 5 časova prakse + 3 časa gratis

Saznajte više o organskom gajenju povrća i voća

NOVO Obuka preko interneta

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović

UA-96174983-1