Ah ti korovi! Mišnjakinja

Mišnjakinstellaria_mediaja (Stellaria media)

Mišnjakinja je jestivi
jednogodišnji korov razgranatog i prileglog stabla. Zove se u narodu i „ptičja trava“ jer price vole da jedu semenke ove biljke.

Dobro podnosi niske temperature i može da prezimi u bašti u toku zimskih i prolećnih meseci. Razmnožava se semenom, a može da se širi i vegetativnim putem. Jedna biljka može da proizvede i do 15.000 semenki, a seme klija tokom cele godine. Seme može opstati u zemlji i preko 5 godina. Najčešće se sreće baštama.

Izdavač „Organska bašta: sva izdanja – baštovanstvo

U bašti se može ostaviti preko zime po lejama kao pokrovni usev. Ukoliko želite da se izborite sa ovom biljkom, treba znati da nastiranje, ako je  u tankom sloju, ne daje rezultate, zbog toga biljke nožićem ili malom lopaticom vaditi čim malo ojačaju.

Ova biljka je lekovita, a mlade biljke se koriste kao prva prolećna salata i varivo tokom cele godine. Seme je takođe jestivo.

foto: www.floradecanarias.com

foto: foragersyear.wordpress.com

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1