Uticaj suvišne vode na biljke u bašti

Nažalost, nema dela Srbije koji nije osetio posledice vremenskih neprilika u proteklih nekoliko dana. Ukoliko ste imali sreće da vam kuće i bašte nisu bile ugrožene, i dalje postoje problemi sa kojima se baštovani susreću.

Voda je biljkama od vitalnog značaja za odvijanje metaboličkih procesa. Ona je neophodna za rast i razvoj kao i za transport hranljivih materija kroz biljku, učestvuje u brojnim metaboličkim biohemijskim procesima, održava čvrstoću i oblik biljke i naravno određuje kvalitet i ukus samog ploda.

images (4)

Obično pričamo o sušama, nedostatku sistema za navodnjavanje, ali došli smo u situaciju da brinemo kako da spasemo biljke od vode.

Kada se voda duže zadržava u zemljištu, dolazi do problema u snadevanju biljke kiseonikom, a manifestuje se kroz pojavu anoksije-potpunog nedostatak kiseonika i hipoksija-smanjene količine kiseonika.

S obzirom na poplave i najavu viših i visokih temperatura, da voda danima stagnira, dolazi do metaboličkih poremećaja i odumiranja ćelija.  Biljke koje pate od nedostatka kiseonika pokazuju znakove uvelosti, a listovi rastu prema dolje.

Osim lošeg uticaja na same biljke, suvišna voda utiče i na samo zemljište tako što narušava njegovu strukturu, zemljište se hladi, nedostaje vazduh i pojavljuje se erozija. Tako, biljke ne usvajaju azot, mikroorganizmi nemaju uslove za život, onemogućeno je kretanje kroz baštu ili njivu, bolesti se razvijaju, a nemoguće je adekvatno primeniti agrotehničke mere.

 Biljke različito podnose preveliku vlagu ili plavljenje zemljišta, mnogo zavisi od faze razvoja i dužine trajanja poplava ili vlage u zemljištu. Većina može da podnese stagnaciju vode 12-36 sati.

Sledi nastavak.

 Saznajte više o organskom gajenju povrća i voća

Autor:  Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1